Niet naar de sportschool? Dat kost je 50 dollar

Fitness
Foto: Jon Tunnel, Flickr

Een groep fitnessers beboet zichzelf en beloont elkaar om de motivatie erin te houden. Ze gebruiken daarvoor een speciale app ontwikkeld door economen. 
Sportscholen maken winst omdat een groot deel van de leden geen gebruik maakt van hun abonnement. Klanten die nooit komen bieden ruimte voor nieuwe klanten, die op hun beurt ook weer minder vaak fitnessen dan ze zich voornemen. De app Gym-Pact geeft gebruikers die niet gaan fitnessen een boete. Gedragseconomen hebben ontdekt dat mensen geld verspillen haten, vooral als het hun eigen geld is. De app is ontwikkeld door twee pas afgestudeerde economen van Harvard University.
Via de app kunnen gebruikers instellen hoe vaak ze willen gaan trainen en hoeveel boete ze zichzelf geven (minimaal 5 dollar en maximaal 50 dollar). Gym-Pact bevat een database met 70.000 Amerikaanse sportscholen. Je kunt je workouts registreren. Als je niet gaat, krijg je een waarschuwing en wordt er geld afgeschreven van je account. Het boetegeld wordt weer verdeeld onder de mensen die zich wel aan hun afspraken houden. Die worden dus beloond. Maar volgens de maker van de app is het niet die beloning die prikkelt om wel te gaan fitnessen, maar het idee om geld te verliezen.
Bron: New York Times, via 360.
10 makkelijke bespaartips
Lees ook
Bill Gates redde al 6 miljoen mensen
Spaanse guerilla-acties tegen huisuitzettingen
Verloren beschavingen gevonden in de Amazone

Over de schrijver

3 reacties op “Niet naar de sportschool? Dat kost je 50 dollar”

  1. Leuk artikel en leuk initiatief. Ik heb de app ooit zelf gedownload, maar nog nooit zelf mee aan de slag gegaan. Volgensmij is het inmiddels ook mogelijk om de app zonder sportschool te gebruiken.
    De app registreerd bijvoorbeeld inmiddels ook al maaltijden en fitness work-outs. Persoonlijk ben ik nooit voorstander geweest van het naar de sportschool gaan, maar ik begrijp dat de verlies-aversie voor veel mensen werkt!
    Groetjes,
    Thijs

Reacties zijn uitgeschakeld.