Het merendeel van je kleding kan doorgaans in de was, maar er zijn ook stukken die niet zo goed uit de trommel komen. Denk aan een pak. Of een galajurk. Een dikke winterjas. Of een winterdekbed dat niet eens in de trommel van je wasmachine past. Doorgaans gaan die naar de stomerij. Maar is dat wel zo’n goed idee?
Met de trein naar Antwerpen
Deze week liep ik samen met Asceline door Antwerpen. We waren uitgenodigd door NS International omdat er vanaf 15 december een nieuwe directe treinverbinding bij komt, die je net zo snel als de Eurostar in Antwerpen aflevert: 40 minuten vanaf Rotterdam Centraal en iets minder dan 1,5 uur vanaf Amsterdam Zuid WTC. Om de nieuwe trein te testen, stapten we met een groep journalisten in en waren inderdaad binnen een half gesprek op Antwerpen Centraal. Eenmaal daar besloten we met z’n tweeën op zoek te gaan naar de leukste 2e hands kledingzaken en beste vegan restaurants (houd hiervoor de Anders Reizen maand in de gaten die we voor de 3e keer in januari organiseren: je inschrijven kan hier).
Tweedehands jasje van 100% wol
Wat heeft dit alles te maken met de stomerij kan je je ongeduldig afvragen? Nou, dit: in de eerste de beste tweedehands zaak vond ik een prachtig jasje met een ruit in herfsttinten van 100% wol. En hoewel het jasje er picobello uitzag (zonder vlekken of rare luchtjes) voelde ik toch de behoefte om het schoon te maken alvorens ik het zou dragen. Maar hoe? Want de wasmachine vond ik in dit geval een risico.
Kreukvrij dankzij een warme douche
Laatst trok ik een jurk uit de kast, die totaal in de kreukels lag. En aangezien ik op de foto moest, leek me dat in dit geval een ‘no go’ (normaal doe ik nooit zo moeilijk over een klein kreukje hier of daar). Strijken is niet helemaal mijn ding, dus besloot ik de jurk te stomen: ik zette de warme douche aan, hing mijn jurk aan een hangertje in de vrijgekomen stoom et voilà: een kreukvrije jurk. Werkt als een tierelier.
Maar: deze jurk was al schoon en had dus geen wasmiddel nodig die eventueel aanwezige bacteriën zou doden. Voor mijn tweedehands wollen jasje leek me deze optie dus ook niet afdoende en dan doemt al snel de stomerij op als optie (vooral omdat je in het geval van tweedehands kleding niet weet waar het vandaan komt en wetenschappers laatst nog waarschuwde dat tweedehands kleding in bacteriën zwemt.
Lees ook: Hoe krijg je die muffe geur uit tweedehands kleding?
Stomen of chemisch reinigen
Alleen, aan stomen hangt wel een duurzaam prijskaartje. Het wordt niet voor niks ook wel ‘chemisch reinigen’ genoemd en daarin zit meteen de crux. Die chemicaliën zijn niet goed voor het milieu én beschadigen de vezels van de textiel, waardoor je kledingstuk uiteindelijk minder lang meegaat (en dat is nou precies níet wat je wilt, want hoe langer je kledingstuk meegaat en hoe vaker je het draagt, hoe beter voor het milieu).
De NY Times zette daarom eerder dit jaar nog maar eens op een rij welke delicate materialen beter níet naar de stomerij gebracht kunnen worden (ook al zegt het label ‘dry cleaning only’), maar beter af zijn om thuis te wassen (hetzij in de machine, hetzij met de hand).
Het onderhoud van je kleding (zelf wassen of naar de stomerij brengen) is verantwoordelijk voor 30% van de ecologische voetafdruk van jouw kledingstuk. Minder wassen (lees daar alles over via deze link) en drogen geeft een CO2-reductie van 186 miljoen ton blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company and Global Fashion Agenda (2020). Door je kleding minder vaak en op maximaal 30 graden te wassen en de was in de lucht te laten drogen in plaats van in de droger te stoppen, bespaar je niet alleen aan CO2-uitstoot, je houdt je kleding ook veel langer mooi.
Niet naar de stomerij brengen
Het gaat hier om materialen als kasjmier, zijde, dons (ja, echt), hoofdkussens (wat er ook voor materiaal in zit) en wollen truien, dekens én jassen. Maar, zo waarschuwt de krant, bij wol gaat het vooral om ‘moderne wol’ dat behandeld is om krimpen te voorkomen. Bij vintage of tweedehands items weet je dat niet zeker en is het dus zaak om de behandel instructies te volgen, die in mijn geval niet (meer) in de jas zitten.
Bij wol geldt in z’n algemeenheid: hoe kouder het water hoe beter en hoe minder er gecentrifugeerd wordt hoe groter de kans dat de wol er ongehavend uitkomt. Reina Ovinge van The Knitwit Stable gaf ons laatst nog een tip als het gaat om de behandeling van wol: “Was het op het wolprogramma in de machine, want als je het zelf in en sopje wast is de kans groot dat je het te lang (of te kort) laat staan. Én gebruik altijd speciale wolwasmiddelen: dat maakt echt verschil.” Dat staat dus maar weer genoteerd.
Een andere tip voor wol: leg het in de vriezer. Wat??? Ja, echt. Dat schijnen ze ook in textielmusea te doen. Het doodt de bacteriën én de motten: toch twee vliegen in één klap (of dus motten).
Conclusie: naar de stomerij of wassen
Goed, terug naar mijn tweedehands wollen jas: hoe maak ik die schoon? In principe kan een wollen jas gewoon in de machine. Was de jas dan binnenstebuiten (zodat de kans op beschadiging of het pillen van de wol kleiner wordt), gebruik het wolwasprogramma (of een koude handwas cyclus als je geen wolprogramma hebt). Gebruik speciale wolwasmiddel (niet te veel! Een theelepel zou moeten volstaan) en vermijd wasverzachter (want die legt vooral een laagje op het materiaal wat op de lange termijn de stof aantast. Dat geldt trouwens niet alleen voor wol, maar voor alle textiel).
Mocht je er toch voor kiezen om je jas met de hand te wassen: laat het dan niet langer dan 30 minuten weken en spoel alle zeep er zorgvuldig uit. Zorg ervoor dat je de jas vooral niet uitwringt want daardoor kan ie z’n vorm verliezen. Knijp in plaats daarvan heel voorzichtig het water uit elke deel van de jas. Leg het daarna op een schone handdoek en rol de jas hierin, zodat het overvloedige water door de handdoek wordt opgenomen.
Daarna geldt: laat je jas liggend drogen (wol nooit in de droger doen, want dan weet je zeker dat je het kan weggooien, omdat het krimpt of vervilt). Draai je jas elke 12 uur om en houdt er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat je jas weer droog is (afhankelijk van de grootte en dikte van de jas). En in de vriezer leggen, is dus ook een goede optie (daar ligt mijn tweedehands jasje nu).
Overigens werken steeds meer stomerijen eraan om zo min mogelijk chemicaliën en zo veel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dus wil je je kleding toch naar de stomerij brengen? Kies dan voor een duurzame, natuurlijke stomerij (ze zijn nog niet wijd verspreid, maar ze zijn er zeker).
Heb jij nog tips? Deel die dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.
Lees ook: De was laten drogen in de winter: hoe doe je dat een beetje duurzaam?
4 gedachten over “Waarom je jouw kleding eigenlijk nooit meer naar de stomerij zou moeten brengen”
Ik gebruik al jaren Euclan, een zeer goed wasmiddel voor wol en fijne stoffen. Je kunt er je handwas meedoen en het grote voordeel is dat je het niet hoeft uit te spoelen want het wasmiddel is zeer zacht en puur en zuinig in het gebruik. Mijn lingerie blijft heel lang mooi en ik spoel het een keer uit (voor het idee) en nog nooit last gehad van uitslag. Het wasmiddel werkt verzorgend en is in verschillende geuren te koop via internet en ook heel goed bruikbaar in de wasmachine. Uitleg staat op de fles.
Ook heel handig op vakantie.
Ik heb m’n bruidsjurk laatst zelfs in de wasmachine gestopt. Ging prima.
Goeie tip! Ik vrees alleen dat ik mijn winterjas met dons (die gaat al heel wat jaren mee; zou ik nu uiteraard nooit meer kopen!) alleen in de stomerij goed gereinigd kan worden. Met een tennisbal in de wasmachine heb ik geen goede ervaringen; alsnog ‘klontert’ alle dons bij elkaar. Dus dat risico ga ik niet lopen.
Vwb wollen kleding ga ik zéker vanaf nu proberen om het in de wasmachine te doen!
Hi Vera, volgens mij moeten die tennisballen erbij in de droger. Dan klopt ie tijdens het drogen de veren weer op. Ik heb zelf geen droger. Maar ga dit binnenkort bij mn moeder proberen met de samen geklonterde jas van m’n zoontje.
Reacties zijn gesloten.