Nieuw bewijs dat kunstmatige zoetstoffen tot obesitas kunnen leiden

Frisdrank, Waaronder Light Versies, In De Supermarkt. Foto: Cc Wikimedia Commons
Frisdrank, Waaronder Light Versies, In De Supermarkt. Foto: Cc Wikimedia Commons

Kunstmatige zoetstoffen die veel gebruikt worden in light dranken kunnen obesitas en diabetes bevorderen. Dit is een opmerkelijke conclusie uit een studie die onlangs in Nature gepubliceerd werd.

Het is al langer bekend dat mensen die kunstmatige zoetstoffen consumeren gemiddeld meer overgewicht en vaker diabetes hebben. Veel wetenschappers dachten dat dit kwam omdat — logischerwijze — mensen die overgewicht hebben graag willen afvallen en dus light dranken drinken. Een nieuwe studie geeft echter voeding aan het idee dat er iets mis is met kunstmatige zoetstoffen zelf. Veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen zoals saccharine hebben een negatieve invloed op de darmflora, ontdekten de onderzoekers. Een verstoorde darmflora kan overgewicht veroorzaken en de ziektes die daarbij horen, zoals diabetes.

De onderzoekers ontdekten dat kunstmatige zoetmakers de samenstelling van maagbacteriën veranderen. Dit constateerden de wetenschappers na onderzoek bij zowel muizen als mensen. De geteste zoetstoffen, namelijk saccharine, sucralose en aspartaam, veroorzaakten bij een deel van de onderzoekspopulatie glucose intolerantie. Langdurige glucose intolerantie kan leiden tot diabetes en obesitas — precies de kwalen die mensen die light frisdrank drinken willen voorkomen.

“Onze relatie met onze eigen individuele mix van maagbacteriën vormt een grote factor in het bepalen hoe het voedsel dat we eten ons beïnvloedt,” aldus de hoofdonderzoeker Dr. Eran Elinav in een persbericht. Hij pleit voor een nieuwe beoordeling van kunstmatige zoetstoffen: “In het bijzonder intrigerend is de link tussen het gebruik van kunstmatige zoetstoffen — via onze maagbacteriën — met een toegenomen kans op het ontwikkelen van de ziektes die deze stoffen zouden moeten voorkomen. Dit vraagt om een nieuwe beoordeling van de huidige, massale, ongecontroleerde gebruik van deze stoffen.”

Bron: Eurekalert, Huffington Post

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Gezonde darmflora speelt belangrijke rol in gezondheid van dikke mensen
In vijf stappen naar een perfecte darmflora

Over de schrijver

2 gedachten over “Nieuw bewijs dat kunstmatige zoetstoffen tot obesitas kunnen leiden”

  1. Onderzoek waard, maar de conclusie in het artikel loopt weer eens mijlen voor de feiten uit. Er zijn effecten aangetoond op de darmflora van *muizen*. Niet “onze” maagbacteriën, maar die van muizen dus. Het is nooit slecht om onderzoek te doen (en te herhalen) naar de lange termijn effecten van de ingrediënten van ons voedsel. Maar dit soort “nieuws” is precies waarom het voor de gemiddelde consument niet meer te doen is om zich op de hoogte te houden van wat er nu wetenschap is en wat marketing of angst zaaien.

Reacties zijn gesloten.