In Engeland komt een nieuw bos met 50 miljoen bomen

In Engeland komt er een nieuw bos met 50 miljoen bomen, maar ook in China en Brazilië gaan natuurorganisaties ontbossing tegen. Ontbossing is wereldwijd een heel groot probleem, maar deze acties bieden hoop dat zowel de biodiversiteit, als het leefklimaat van de omwonenden een impuls krijgt.

50 miljoen bomen in nieuw Engels bos

In het Noorden van Engeland, tussen Liverpool en Hull, komt er een nieuw bos: the Northern Forest. In het bos komen 50 miljoen nieuwe bomen. Het initiatief komt van natuurorganisaties en particuliere investeerders, maar ook de Britse overheid steunt het project.
Zo veel bomen planten, gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar in 2032 moet het klaar zijn.
Het bos krijgt meerdere functies. Het belangrijkste is, dat de nieuwe bomen de luchtkwaliteit verbeteren en de huizen in de omgeving beschermen tegen overstromingen. Ook de biodiversiteit krijgt een impuls. En de Engelsen krijgen er een mooie plek voor recreatie bij.

China plant een bos zo groot als Ierland

Ook China bracht begin 2018 naar buiten dat er een nieuw bos kwam ter grootte van Ierland. China streeft er naar dat in 2020 23 procent van het landoppervlak bos in en dat groeit tot 26 procent in 2035.
China heeft al jarenlang te kampen met vreselijke luchtvervuiling en is vastbesloten om hier iets aan te doen. Ze zijn een zogenaamde ‘war on pollution’ gestart. Nieuw groen past bij deze aanpak.

Ook in Brazilië komen ze in actie

In Brazilië verdwijnt het regenwoud in rap tempo, ondanks dat iedereen weet dat de bomen in het regenwoud de longen van onze planeet zijn. In de afgelopen 40 jaar is ongeveer 20 procent van de Amazone gekapt en de angst is dat dit aantal de komende jaren verdubbelt. Helemaal nu de omstreden kapwet is aangenomen. Toch is er ook positief nieuws.
Het Conservation International leidt de komende zes jaar een project om op kale plekken in het Amazone gebied nieuwe bomen te planten. Per hectare komen er zo veel mogelijk verschillende soorten, om de diversiteit te vergroten. In totaal zullen 73 miljoen bomen erbij komen.

Naast natuurorganisaties zetten ook inwoners van Brazilië in voor de natuur. Antonio Vicente plantte in 40 jaar een heel nieuw bos. Zo zie je maar dat je ook in je eentje een heel groot verschil kunt maken.

Over de schrijver

2 reacties op “In Engeland komt een nieuw bos met 50 miljoen bomen”

  1. Pingback: Zo planten ze 400.000 bomen per dag in Myanmar - Naturotheek

  2. Pingback: Dit is waarom we 1,2 biljoen nieuwe bomen moeten planten - hetkanWEL

Reacties zijn uitgeschakeld.