
De Duitsers doen het weer: de eerste helft van 2014 werd 31% van alle stroom in Duitsland opgewekt met groene bronnen, met name door wind en zon. Dit is het nieuwste record, na een reeks eerdere records (zie hier, hier en hier) in een jaar tijd.
De groei van de groene-energiesector zet dus stevig door. Vergeleken met vorig jaar groeide zonne-energie met 28%, windenergie met 19% en biomassa met 7%. De hoeveelheid opgewekte stroom met conventionele bronnen nam juist af. Dit neemt niet weg dat de grootste hoeveelheid stroom nog word opgewekt met kolen. In de eerste helft van 2014 werd 120,6 twh aan stroom opgewekt met steenkool en bruinkool, tegen 81 twh aan groene stroom uit wind, zon en biomassa. De Energiewende loopt dus nog op volle toeren, maar is zeker nog niet voorbij.
Opmerkelijk is dat wind en zon goed blijken te combineren. In de winter als er weinig zon is, waait het vaker, terwijl in de zomer, als het weinig waait er een hogere elektriciteitsproductie met zonnepanelen is.
De groei van groene stroom in Duitsland is ook van belang voor Nederland. Ons land was in 2013 Duitsland’s grootste afnemer van stroom. Het land exporteert overschotten stroom die vaak spotgoedkoop zijn. Hier in Nederland liggen daarom met name gascentrales regelmatig stil.
Bron: Cleantechnica, Fraunhofer Institut
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duitsland zet record met 74% duurzame energie opwekking
Lees alles over zonne-energie in ons Dossier Zonnepanelen