UIT DE KAST helpt je anderen te helpen

Foto: Uit De Kast
Foto: Uit De Kast

Natuurlijk wil je wat doen voor de mensen die het minder hebben in onze samenleving. Maar hoe doe je dat? Het nieuwe initiatief UIT DE KAST helpt je anderen te helpen. De organisatie levert je een blauwdruk om zelf een inzamelingsactie te starten voor de Voedselbank. Goede ideeën, foldermateriaal, sociale media tools — je krijgt het allemaal aangeleverd. Het enige wat jij nog moet doen is mensen bij elkaar krijgen.

Wij spraken Wilbert van de Kamp, initiatiefnemer van UIT DE KAST.

UIT DE KAST, waarom die naam?
Het is vaak niet helemaal duidelijk wat je kunt doen voor een voedselbank op het gebied van een inzameling. Het makkelijkste is om mensen te vragen datgene wat ze nog in de kast hebben – en misschien al bijna vergeten zijn – naar een centrale plek in hun eigen stad te brengen. Daarna kan het dan naar de voedselbank gebracht worden. Bijkomend voordeel is dat droogwaren veel langer houdbaar zijn dan verse producten.

Waarom dit initiatief?
Toen ik voor Damn Food Waste Groningen aan de slag was werkten we samen met de voedselbank. Ik woonde toen al 6 jaar in Groningen, waarvan 3 jaar op 100 meter afstand van de voedselbank. Ik had echt geen flauw idee wat je nou voor de voedselbank kunt doen en wat de ze daar nu eigenlijk doen. Dus wilde ik de eerste barrière voor mensen wegnemen en het ze makkelijker maken om een inzameling te organiseren. Daardoor komen ze ook direct in contact met de voedselbank in hun eigen plek, waardoor ik hoop dat er meer binding ontstaat tussen de voedselbank en de mensen uit hun eigen stad, dorp of streek.

En hoe werkt zo’n inzameling?
Als je een inzameling wilt organiseren, ga je naar de website: www.wijkomenuitdekast.nl of de Facebook site Daar vul je je e-mailadres en een kort verhaaltje over waar, wanneer en waarom je een inzameling wilt organiseren in. Dan krijg ik een mailtje. Naar aanleiding van dat e-mailtje leg ik contact tussen de organisator en de voedselbank en maak ik een poster, facebook-evenement en flyers voor het evenement. Daar kan de organisator dan weer mee aan de slag. Zo makkelijk is het!

Hoeveel tijd kost een UIT DE KAST organiseren?
Niet zoveel. Het evenement hoeft niet veel langer dan 2 uur te duren. Tijdens de eerste UIT DE KAST haalde ik in 2 uur 15 kratten eten, luiers en allerlei andere dingen op.
Daarnaast ben je natuurlijk wel wat tijd kwijt aan het verspreiden van flyers, posters en het uitnodigen van mensen, maar met de hulp van UIT DE KAST ben je in staat om met een tijdsbesteding van maximaal 6 uur een inzameling te organiseren.

Kost het iets?
Nee, het is helemaal gratis om een UIT DE KAST te organiseren. Het is natuurlijk wel leuk om er iets creatiefs van te maken en een bandje uit te nodigen bij je uit de kast, of een festivalletje waarbij de entree een product voor de voedselbank is, maar gewoon alleen een inzameling organiseren kan ook.

Lees ook:
Bijen bieden natuurlijk alternatief voor antibiotica
[adrotate group = “1”]
LEGO dumpt Shell na protestactie Greenpeace

Over de schrijver