Nederland krijgt een nieuw natuurgebied!

In Noord-Holland liggen schitterende natuurgebieden, landschappen en wateren. Ze variëren van bos tot heide en van duinen tot polders. De provincie is druk bezig om deze gebieden met elkaar te verbinden en daarmee de biodiversiteit te vergroten. Voor hun nieuwste project gaan ze met Staatsbosbeheer aan de slag om de Houtrakpolder tussen Amsterdam en Haarlem nieuwe leven in te blazen: daar komt namelijk maar liefst 57 hectare bijzondere natuur bij!

De Houtrakpolder

De Houtrakpolder dateert uit 1873 en ligt bij Spaarnwoude tussen het Noordzeekanaal en de Spaarndammerdijk in. Vroeger was het onderdeel van het Oer-IJ, dat onder invloed van de Zuiderzee zout was. Door al dat zout is de polder nu nog brak en dat maakt het de ideale omgeving voor bijzondere natuur. Provincie Noord-Holland stelt €900.000 subsidie ter beschikking zodat Staatsbosbeheer het gebied kan uitbreiden. Dat gaan ze o.a. doen door de Westhoffplas te vergroten. Zo creëren ze een rijker leefgebied voor diersoorten zoals padden, blauwborstjes, steltlopers, lepelaars, kluten en zelfs garnalen! Gedeputeerde Tekin:
“Nu Staatsbosbeheer aan de slag gaat in de Houtrakpolder is dat een mooie kans om hier tegelijkertijd bijzondere natuur te realiseren. Dit is één van de zeldzame plekken in Noord-Holland voor brakke natuur en het zal bijdragen aan de biodiversiteit.”
Kluut - Joke Huijser-Spekken

Nieuw natuur- en recreatiegebied

De nieuwe natuur wordt onderdeel van het natuur- en recreatiegebied in de Houtrakpolder. Het gebied krijgt niet alleen meer natuur, maar ook meer fiets en wandelpaden. Daarmee ontstaan er allemaal prachtige nieuwe fietsroutes tussen Amsterdam, Haarlem en de veerdienst Spaarndam-Assendelft.
Verder krijgt de polder een eigen voedselbos en er komt tijdelijke horeca op het Groene Schip. Dat is een 30 meter hoge terp waarin Afvalzorg bodemas van afvalenergiecentrales verwerkt. Het Groene Schip wordt afgedekt met de grond die uit de plassen komt en biedt een weids uitzicht van Amsterdam tot aan de duinen, van het Noordzeekanaal tot in de haven. Staatsbosbeheer is nog hard op zoek naar een ondernemer die deze unieke locatie wil benutten. Klik hier voor meer informatie.
Wil jij meer weten over dit project? Klik dan hier voor de website.

Verder lezen?

In Noord-Brabant zoeken ze twee tiny house bewoners voor in een natuurgebied. Klik om de afbeelding om daar meer over te lezen.
Tiny House Bos

Over de schrijver

2 gedachten over “Nederland krijgt een nieuw natuurgebied!”

Reacties zijn gesloten.