Nieuw project Daan Roosegaarde maakt diamanten uit smog

Foto: Daan Roosegaarde
Foto: Studio Roosegaarde
(Gastbijdrage van Charley Fiedeldij Dop) Nederlanders verliezen gemiddeld meer dan één jaar van hun leven door luchtvervuiling. In de stad is dat zelfs anderhalf jaar. Luchtvervuiling staat dan ook op de derde plaats als meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Een akelige waarheid, maar er is hoop: op 4 september 2015 vindt de lancering plaats van de ‘Smog Free Tower’ in Rotterdam.

De smog-vrije toren is een uitvinding van de Nederlandse kunstenaar, ontwerper en ondernemer Daan Roosegaarde en maakt onderdeel uit van zijn meest recente project: ‘The Smog Free Project’. Zijn doel: het creëren van smog-vrije steden, wereldwijd. Mooie bijkomstigheid: Roosegaarde zet deze gefilterde smog om in echte diamanten.

De grootste ‘smog stofzuiger’ ter wereld

Daan Roosegaarde, bekend van zijn verlichte fietspaden en smart highways, heeft een nieuw project: het smog-vrij maken van steden. In de afgelopen jaren heeft Roosegaarde zich met een team designers en ingenieurs ingezet om een smog-vrije toren te bouwen. Dat doet hij dichtbij huis: de eerste toren komt naast zijn studio in de Vierhavenstraat in Rotterdam te staan, in een door hemzelf ontworpen (publiek) park. Uiteindelijk zal de toren naar verschillende ‘smog-rijke’ steden in de wereld reizen, zoals Beijing, Mexico-Stad, Parijs en Los Angeles.

De Smog Vrije Toren is zeven meter hoog en maakt gebruik van gepatenteerde ion-technologie en LED-verlichting. De technologie van de toren is gebaseerd op de luchtzuiveraars die gebruikt worden in ziekenhuizen, alleen dan in het groot. De toren creëert een ring van schone lucht in een publiek park, waar mensen kunnen ervaren hoe het is om échte lucht te ademen. Roosegaarde, die deze ring ‘de bubbel’ noemt, wil graag dat organisaties en individuen op deze locaties samenkomen om te denken over het smog-vrij maken van hele steden.

Smog is ‘a girl’s best friend’

Foto: Daan Roosegaarde
Foto: Studio Roosegaarde
Een stad smog-vrij maken doe je namelijk niet alleen, maar samen. Het Smog Free Project is dan ook een beweging, waar iedereen aan mee kan werken. Ruim 700 mensen hebben zich al bij deze beweging aangesloten, door geld te doneren op de Kickstarter pagina van het project (het benodigde bedrag van 50.000 euro was ruim drie weken voor de einddatum al behaald).

Daarnaast is het ook mogelijk om de boodschap van het ‘Smog Free Project’ letterlijk met je mee te dragen. Smog bestaat namelijk voor 42% uit koolstof, wat onder grote druk verandert in: diamanten. Roosegaarde produceert daarom smog-vrije diamanten ringen, kubusjes en manchetknopen, gemaakt van de opgezogen smogdeeltjes. De aankoop van iedere smog-vrije ring staat gelijk aan een donatie van 1.000 m3 schone lucht aan de stad. Is er een betere reden te bedenken om een diamant aan te schaffen?

Lees ook:

Luchtvervuiling doodt 7 miljoen mensen per jaar

Fiets slurpt luchtvervuiling op en maakt verse zuurstof

Magisch glow in the dark fietspad in Nuenen geopend

Over de schrijver