Nieuw waddeneiland goed voor natuur én economie

Media Xl 1463387
Foto: Trouw

Een opmerkelijk verhaal vandaag in Trouw: de provincie Groningen heeft plannen om een nieuw waddeneiland aan te leggen. Het eiland moet tussen Schiermonnikoog en het Duitse Borkum verschijnen. Het eiland zal vooral een industriële functie krijgen, met een haven en windmolens en zal dienen als knooppunt voor elektriciteitskabels en gasleidingen. Het eiland moet ook de scheepvaart over de Dollard en de Eems verminderen, waardoor er meer mogelijkheden voor natuurontwikkeling zijn. 
2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Trouw: “Het haveneiland zou een zogenaamde e-hub kunnen worden, met gasterminals en aanlandende elektriciteits- en gasleidingen uit Scandinavië. Die spoelen in de Eems vanwege de sterke stroming steeds bloot. Ook voor een ‘verkeerstoren’ voor de gehele Waddenzee is op het eiland een plek. De kosten van het eiland, circa een miljard euro, zouden gedragen moeten worden door bedrijfsleven en overheid samen. ”
Ook milieu-organisaties zijn betrokken bij het plan. “Een zeehaveneiland buitengaats is volgens de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties een van de mogelijkheden de Eems redden. Niet alleen remt dit als een schild de opstuwing van modder af, maar door zeeschepen al buiten de Eems te lossen, is die diepe vaargeul ook niet langer nodig . Daardoor kunnen de zandplaten zich op den duur herstellen. Jaarlijks bespaart dit de overheid 18 miljoen euro aan baggerkosten.”
Lees het hele artikel op Trouw.nl

Over de schrijver