Nieuw wereldrecord zonne-energie Duitsland

Wereldrecord zonne-energie Duitsland. Foto: wikimedia commonsEr is een nieuw wereldrecord zonne-energie voor Duitsland, volgens de Duitse organisatie voor Elektriciteit en Water (BDEW). In juli produceerden de installaties voor zonne-energie van het land meer dan 5,1 TWh. Dit is 19% hoger dan het vorige record van 4,3 TWh in Juni 2013, en 42% hoger dan de productie in dezelfde maand vorig jaar. Het is bovendien twee keer zoveel als de productie van Italië in juli. Dit land heeft na Duitsland de grootste geïnstalleerde capaciteit van zonne-energie.

Wereldrecord zonne-energie Duitsland: ruim 10% van de vraag?

De BDEW heeft geen cijfers gepubliceerd over de vraag naar stroom in juli 2013, dus het is onduideijk hoe groot het aandeel zonnestroom in het totale stroomaanbod precies is. Maar op basis van historische cijfers lijkt het er op dat het aandeel zonnestroom groter dan 10% was, waarschijnlijk 12 of 13%. Daarmee streeft Duitsland Italië ook voorbij in het aandeel geleverde zonnestroom.
Wind zorgde in dezelfde maand voor slechts 1,7 TWh, 41% minder dan vorig jaar. Duitsland exporteerde ook 70 GWh elektriciteit in de maand juli 2013.

Hoge pieken in de derde week van juli

Op sommige momenten kende de productie erg hoge pieken in juli. Zo werd in de derde week van de maand elke dag 179-204 GWh opgewekt, wat neerkomt op 14,2% tot 21,5% van de dagelijkse vraag naar energie.
Het Duitse succes is een gevolg van zeer gerichte investeringen de afgelopen jaren. In Duitsland zijn er in 3 jaar tijd 860.000 zonne-installaties bij gekomen. Dat is 27 Gigawatt nieuw vermogen aan zonne-energie. Deze enorme groei is nu mooi in beeld gebracht in deze video.
De Duitse zonne-energiesector is zo groot, dat het op een zonnige dag heel Nederland van stroom kan voorzien.

Zelf zonnepanelen kopen?

Wil je zelf ook zonnepanelen kopen? Let dan goed op, want bij zonnepanelen geldt meer dan voor andere producten: goedkoop is duurkoop. Zonnepanelen koop je namelijk voor langere tijd, zo’n 25 jaar. Als goedkope zonnepanelen 10% minder elektriciteit opleveren dan een duurder pakket van betere kwaliteit, ben je op de lange termijn waarschijnlijk duurder uit. Met deze tips weet je hoe je goedkope panelen kunt aanschaffen.
Bron: Solarserver.com

Over de schrijver

1 reactie op “Nieuw wereldrecord zonne-energie Duitsland”

Reacties zijn uitgeschakeld.