Nieuwbouw kolencentrales weer naar Raad van State

Kolencentrales. Foto: Christopher A Dominic, Flickr
Kolencentrales. Foto: Christopher A Dominic, Flickr

Onderhandelingen tussen energiebedrijven en milieugroepen over kolencentrales liepen op niets uit. Het ging over het terugdringing van de milieulast van twee nieuwe centrales op de Maasvlakte. Dat meldt Trouw op maandag. De Raad van State moet zich opnieuw buigen over de kwestie.

Grote bedragen op het spel

Er staan grote belangen op het spel, volgens Trouw. De betrokken energiebedrijven, GDF Suez en E.On, hebben miljarden geïnvesteerd in de nieuwe kolencentrales, maar de benodigde milieuvergunningen zijn nog steeds niet rond.

De uitstoot van kolencentrales

Uit een nieuwe studie blijkt dat de stikstofuitstoot van de kolencentrales op de Maasvlakte de kwetsbare natuur in het Zuid-Hollandse duinengebied ernstig zal verstoren. Ook een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over een andere kwestie, de verbreding van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven, kan een rol gaan spelen. Het Hof oordeelde toen dat Nederland beter had moeten kijken naar alternatieven om milieuschade te voorkomen, in plaats van maatregelen voor natuurcompensatie toe te passen.

Lees het hele artikel in Trouw

Over de schrijver

1 reactie op “Nieuwbouw kolencentrales weer naar Raad van State”

  1. Miiliarden? pfoe hoe groot is die schade daar? Is natuurcompensatie niet serieus te nemen? De mensen moeten vermeerderen en hebben wel plaats nodig.

Reacties zijn uitgeschakeld.