
Smartphones waren al niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar er worden nu ook medische toepassingen voor ontwikkeld. Onderzoekers aan de Colombia universiteit hebben een nieuwe gadget gemaakt die je kunt gebruiken op je smartphone. In 15 minuten wordt vastgesteld of je een drager bent van HIV, syfilis of andere virussen.
Draagbaar mini-lab
De nieuwe vondst bestaat uit een app, een plastic plaatje, een chip en een soort apparaatje dat je aan je smartphone vastmaakt. Nadat je in je vinger bent geprikt, wordt het bloed opgevangen in het plastic plaatje. Dit stop je in een speciale chip waarmee kleine hoeveelheden vloeistof kunnen worden onderzocht. Zodra de chip aan je smartphone is bevestigd door het in een dongle aan je telefoon te schuiven, open je een bijbehorende app en voer je jouw patiënten ID in. Hierna moet je nog een kwartier wachten om de uitslag te krijgen van je draagbare mini-lab.
De allereerste versie van het systeem kostte zo’n $18450,- maar het is nu al te produceren voor $34,-.
Getest in Rwanda
Met de smartphone-accessoire kan met één vingerprik worden ontdekt of je ziektes als HIV of syfilis hebt. Het systeem werd onlangs succesvol getest in Rwanda in een programma dat is gericht op het voorkomen van ziektes door moeder-op-kind overdracht. 96 zwangere vrouwen prikten in hun vinger om het bloed te laten analyseren via het nieuwe smartphone lab.
Altijd een laboratorium bij je
“Ons werk toont aan dat een immuniteitsanalyse van volledige laboratoriumkwaliteit kan worden uitgevoerd op een smartphone,” zei Samuel K. Sia, universitair hoofddocent van de biomedische technologie.
Tijdens het testen in Rwanda kregen verpleegkundigen een half uur lang training over het apparaat. Hierna waren ze in staat om het apparaat goed te gebruiken. Het mini-lab beviel zo goed dat de onderzoekers denken dat dit snelle hulpmiddel ervoor kan zorgen dat sterfgevallen door syfilis met het tienvoudige afnemen.
Verder willen de wetenschappers op grote schaal meer tests uitvoeren met het HIV-virus. Als dan blijkt dat je HIV positief bent, word je direct behandeld met een antiretrovirale therapie. Zo kan verdere verspreiding van HIV worden voorkomen.
Bron: Treehugger
[author_bio]