Nieuwe auto kopen of de oude houden: wat is beter voor het milieu?

joiseyshowaa, Flickr.com
joiseyshowaa, Flickr.com

Is het kopen van een nieuwe, milieuvriendelijke auto echt veel beter voor het milieu, of kun je beter je eigen oude auto helemaal afrijden, voor je een nieuwe koopt?

Productie vs. recycling
Uit een onderzoek dat Toyota in 2004 liet uitvoeren, bleek dat de CO2-uitstoot van een auto gedurende de levensduur voor 28 procent ontstaat tijdens de fabricatie en het transport naar de dealer. Voor een milieuvriendelijke Prius betekent dit dat de auto al het equivalent van bijna 3800 liter brandstof verbruikt heeft, voor er ook maar een kilometer mee gereden is. Langer doorrijden met een oude auto zorgt ervoor dat die initiële uitstoot tijdens de productiefase wordt uitgesmeerd over een langere periode.

Nieuwe vs. oude techniek
Dankzij nieuwe technieken zijn veel auto’s die nu geproduceerd worden zuiniger dan auto’s die twintig jaar geleden van de band rolden. Bovendien wordt meer gelet op de CO2-uitstoot, wat een auto ook milieuvriendelijker maakt. Aan de andere kant: auto’s hebben tegenwoordig meer accessoires en opties dan vroeger, en die accessoires en opties maken auto’s zwaarder. De auto verbruikt dan soms alsnog meer brandstof, waardoor de milieubelasting verhoogd wordt.

Batterijen vs. brandstof
Hybride en elektrische auto’s verbruiken minder brandstof, omdat ze (gedeeltelijk) elektrisch kunnen rijden. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Hier staat tegenover dat deze auto’s een niet milieuvriendelijke accu gebruiken én twee motoren onder de motorkap hebben. Dat betekent een twee keer zo hoge uitstoot tijdens de productiefase.

Nieuw vs. gebruikt
Voor wie het afrijden van een oude auto geen optie is, is er nog een mogelijkheid: schaf een gebruikte, milieuvriendelijke(re) auto aan. Dit verlengt de gebruiksduur van een auto, waardoor de milieubelasting van de productie per saldo lager wordt. Bovendien verbruikt zo’n nieuwere auto vaak minder brandstof, waardoor de CO2-uitstoot lager is dan voor een oude auto. En ook niet onbelangrijk: de aanschafprijs ligt lager dan voor een nieuwe wagen.

Bronnen: Wired.com, Toyota,

Lees ook:
4 hardnekkige misverstanden over elektrische en hybride auto’s
Duurzame highlights: Zon helpt hoofd koel te houden in de auto
Duurzaam ondernemen. Dat levert op

5 reacties op “Nieuwe auto kopen of de oude houden: wat is beter voor het milieu?”

  1. Er is nog een ander argument waar ik nergens iets over kan vinden: wat gebeurt er met mijn oude auto, als ik een nieuwe of occasion koop? Als deze bijv. doorverkocht wordt en ergens nog 10 of 20 jaar door gebruikt wordt, dan ben ik met de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto de productie van autos aan het stimuleren. Wie weet hier iets zinnigs over te zeggen?

  2. @Mark en @Jacqueline. Goede opmerking van Mark, maar die 28% heeft, volgens dit artikel, alleen betrekking op de CO2 uitstoot, dus, als het netjes berekend is, het energieverbruik van de productie. Daarnaast zijn er ook nog grondstoffen verbruikt die deels verloren gaan als je de auto afschaft. Geen idee hoe dat doorwerk op de "footprint" van deze kwestie.

    Als iemand iets weet, dan hoor ik het graag, ik zit ook met deze vraag.

  3. @Jacqueline, Simpel toch!
    Is het jaarverbruik van de nieuwe auto meer dan 28% goedkoper dan die van de oude, dan is de vervanging zinnig (aangenomen dat deze cijfers kloppen en van toepassing zijn)

  4. Fijn om de argumenten voor of tegen een nieuwe auto op een rijtje te hebben, maar het zou nog prettiger zijn als het mogelijk was om uit te rekenen wat de betere keus is. Dus de volgende stap zou een calculator moeten zijn waarin je de gegevens van je auto, eventuele nieuwe (gebruikte) auto, en gereden kilometers en afstanden invoert, en waar een overzichtje uitrolt met de geschattte CO2 uitstoot van de verschillende opties.

  5. Een hybride auto is een uitstekende oplossing voor als je veel korte afstanden met lage snelheden wilt rijden. Al zou ik in dat geval altijd de fiets of Greenwheels (als je bijvoorbeeld goederen moet vervoeren) aanbevelen. Voor de lange afstand zou ik voor de echte milieurakkers trein plus OV-fiets aanbevelen. Auto's zijn nu eenmaal niet goed voor het milieu (maar dieseltreinen bijvoorbeeld ook niet). Wel is de tijdsbesparing met de auto, zeker op de langere afstand, enorm ten opzichte van de trein, vervoert de auto je van deur tot deur, en is de auto, zeker als je passagiers meeneemt, soms schokkend veel goedkoper. De trein kan in dat opzicht, zeker buiten de Randstad, helaas nog altijd heel slecht concurreren met de auto. En het ziet er niet naar uit dat dit spoedig zal veranderen. Dat is heel erg jammer, en ook zorgelijk, maar het is wel een feit. Zelf reis ik 70-80% van de tijd met de trein (als ik geluk heb kan ik dan nog werken ook!), maar ben ik erg blij dat ik ook een auto heb. Een behoorlijk zuinige BMW overigens, die ik netjes ga oprijden voor ik een nieuwe occasion koop.

Reacties zijn uitgeschakeld.