Nieuwe belasting zorgt voor run op vet eten in Denemarken

Seth W Pizza1
Foto: Seth W, Flickr

Denen sloegen de afgelopen dagen massaal pizza’s, echte boter, vlees en ander vet eten in. Vanaf vandaag moeten ze namelijk 16 kronen (2,15 euro) per kilogram belasting betalen op producten met verzadigde vetten. Zo wil de regering gezonder eten in Denemarken stimuleren om obesitas tegen te gaan. Voor zover bekend is Denemarken het eerste land ter wereld dat een vettax invoert.

Obesitas kost overheden miljarden euro’s aan productieverlies en gezondheidszorgkosten en het einde lijkt nog lang niet in zicht. In Amerika gaat bijvoorbeeld elk jaar 270 miljard dollar aan productiviteit verloren als gevolg van overgewicht. Het is dus niet zo gek dat de Deense overheid dit probleem wil aanpakken. De vraag is echter of een vettax gaat werken. Vet eten is op zichzelf niet slecht, zo lang het met mate is. Bovendien is de maatregel erg betuttelend.

Neil Seeman en Patrick Luciani, wetenschappers aan de universiteit van Toronto, hebben een heel ander idee om obesitas aan te pakken: geef consumenten belastinggeld om te besteden aan alles wat helpt, van een lidmaatschap van de sportschool tot groenten in de supermarkt. Zo kom je tegemoet aan het inzicht dat overgewicht een persoonlijke, levenslange kwestie is waar mensen uiteindelijk zelf voor verantwoordelijk zijn.

In het pas verschenen boek XXL:Obesity and the Limits of Shame (University of Toronto Press) verklaren ze hun healthy living vouchers (Gezond-Leven-Bonnen).  In tijdschrift Ode (Oktober 2011, nr. 140) reageren vier experts, variërend van een Nederlandse diëtiste tot een Amerikaanse emeritus-hoogleraar, enthousiast op het idee.

Bronnen: Deredactie.be en Ode

Lees ook:

Liever bio-frisdrank dan een riant salaris

Zo eet je gezond en lekker

Over de schrijver

3 reacties op “Nieuwe belasting zorgt voor run op vet eten in Denemarken”

 1. Er moet natuurlijk wel VERZADIGDE vetten staan, anders krijg je natuurlijk het tegenovergestelde effect!

  Dus opletten bij het plaatsen van een artikel.

  Groet

 2. Helemaal gelijk natuurlijk, Tom, aangepast.
  In het bronartikel van de redactie.be stond ook onverzadigde vetten. Maar het gaat natuurlijk om verzadigde vetten, die het slechte LDL-cholesterolgehalte verhogen in het bloed. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten:

  roomboter en margarine in een wikkel
  volvette kaas en volle melkproducten
  (vet) vlees
  chocolade, koek, gebak en snacks
  Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet.

  Zie ook: http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/voeding/

Reacties zijn uitgeschakeld.