Nieuwe businessmodellen gezocht

Business Model OcfOndanks de economische malaise komen er elke dag duurzame bedrijven bij. Gestart door ondernemers die een duurzame missie hebben, maar niet altijd een sluitend ondernemingsplan. Want het is lastig innovatieve plannen in een standaard businesscase te gieten. De Radboud Universiteit en de ASN Bank zoeken voorbeelden van nieuwe businessmodellen. Zij willen onderzoeken hoe die eruit zien en wat hun impact op de lange termijn is.
Het lukt nieuwe ondernemers vaak wel een startkrediet te vinden. Maar dan? Hoe zit het met de basis van het bedrijf, de businesscase? Bij veel startende ondernemers rammelt die aan alle kanten. Dat is niet zo vreemd. Want zij starten vaak een innovatieve onderneming, waarvan de uitkomsten onmogelijk te voorspellen zijn. En dat is nou net waar investeerders niet echt blij mee zijn.
Vooral traditionele investeerders hebben moeite met innovatieve bedrijven. Wie daarin investeert, moet namelijk met een andere blik kijken naar “return on investment”. Je investeert namelijk niet alleen om een financieel rendement te behalen, maar ook in een maatschappelijke ontwikkeling. In noodzakelijke innovatie voor de lange termijn. Zonder garanties.
Volgens Jan Jonker, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en initiatiefnemer van het project OCF 2.0, gaat duurzaamheid in de kern om ‘anders denken en doen’. We moeten ons gedrag en onze gedachten echt vernieuwen. Daarvoor is een nieuwe generatie businessmodellen nodig. Bijvoorbeeld voor opwekking van eigen energie, mantelzorg, of het betalen voor afval.
Onderzoekers van de Nijmegen School of Management, onderdeel van de Radboud Universiteit, zoeken zulke voorbeelden. De komende maanden verzamelen zij nieuwe businessmodellen van duurzame bedrijven en gaan deze onderzoeken en beschrijven. Ter inspiratie voor andere ondernemers, maar ook voor de overheid en het bedrijfsleven.
Werk jij zelf aan een vernieuwend businessmodel en wil je meewerken? Neem dan contact op met [email protected]. Wij brengen je in contact met de onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij praten graag met je verder. Op 1 juni vindt er een klein symposium plaats over de nieuwe modellen. De uitkomsten delen we met je via www.voordewereldvanmorgen.nl.

Over de schrijver