Nieuwe chip maakt een ontziltingsinstallatie betaalbaar voor iedereen

Zonder veel energie zoutwater omzetten in zoet. Foto: Inhabitat
Zonder veel energie zoutwater omzetten in zoet. Foto: Inhabitat
Onderzoekers van de Universiteit van Texas Austin en de Universiteit van Marburg in Duitsland hebben een goedkope en weinig energie verbruikende manier gevonden om zout water zoet te maken. Ze ontwikkelden een “Water chip” die een klein elektrisch veld creëert dat het zout scheidt van het water. De technologie is zo energiezuinig dat het op een normale batterij kan draaien.

Er ontstaat een steeds groter tekort aan vers water in de wereld. Ontziltingsinstallaties worden daardoor als een steeds aantrekkelijkere optie gezien voor de productie van zoet water. Maar om zout water in zoet water om te zetten is op dit moment nog een gigantische hoeveelheid energie nodig.

De chip creëert een “ion uitputting zone” met een ingesloten elektrode die chloride-ionen neutraliseert. Daardoor is het mogelijk om het zout door de ene buis, en het ‘schone’ water door de andere buis van de chip af te voeren. Doordat het systeem niet gebaseerd is op een membraan, kan het draagbaar gemaakt worden. Op deze manier kan iedereen die in de buurt van de zee woont gewoon thuis zijn eigen water zuiveren.

Op dit moment gaat het proces nog vreselijk langzaam, en is het nog maar voor 25% efficient. Maar het team heeft er alle vertrouwen in dat ze het proces snel kunnen verbeteren en opschalen. Wanneer een soortgelijk systeem daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen is niet bekend.

Bron: Inhabitat

Lees ook
De voordelen van ongeraffineerd zout
[adrotate group=”2″]
Hoe gezond is zout? Alternatieven voor supermarktzout

1 reactie op “Nieuwe chip maakt een ontziltingsinstallatie betaalbaar voor iedereen”

  1. Pingback: Nieuwe chip maakt een ontziltingsinstallatie betaalbaar voor iedereen | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020