Zo kunnen we de nieuwe economie vormgeven. Welke kansen zie jij?

We verlangen allemaal naar een nieuwe economie, die draait om welzijn en niet alleen om welvaart. Helemaal in deze periode, waarin alles stil ligt en onze manier van leven onder een vergrootglas ligt. De kansen zijn ineens zo duidelijk, maar verandering gaat nooit vanzelf. Triodos Bank ontwikkelde een visie op de nieuwe economie, die ze opdeelden in vijf bouwstenen. Het sprak mij heel erg aan en ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.
[box] Onderaan dit artikel staat een enquête, waar je je mening met ons kunt delen. Invullen duurt 2 minuten en de uitkomsten delen we volgende week met je.[/box]

De roep om een nieuwe economie wordt luider

De roep om een nieuwe, groene economie wordt steeds luider. We hebben het massaal gehad met bedrijven, die alleen maar geld willen verdienen en ons – en onze kinderen – voor de kosten laten opdraaien. Het is tijd voor verandering, maar hoe?

Een inkijkje in de toekomst

De crisis geeft ons een inkijkje in hoe onze toekomst eruit zou kunnen zien. Het lijkt namelijk alsof de wereld onder een vergrootglas ligt. Natuurlijk missen we sociaal contact en leven we in onzekerheid over onze gezondheid en financiële situatie, maar we zien ook dat we echt met minder kunnen. Minder stress, minder reizen, minder spullen, minder herrie en minder vervuiling. En we zien nu ook duidelijk wat dat oplevert. Minder CO2-uitstoot, een betere (mentale) gezondheid, het heerlijke geluid van vogels, maar vooral tijd om écht te leven, in plaats van geleefd te worden.

Goede voornemens?

Toch ben ik ook wel bang dat we weer terugvallen in ons ‘oude’ gedrag, als we straks wat vrijer zijn. Ik weet niet hoe jij dat ervaart, maar als ik langere tijd op vakantie ben, bedenk ik altijd hoe ik mijn leven bij thuiskomst ga veranderen. Minder hard werken, meer tijd nemen voor de mensen in mijn omgeving, de dag beginnen met yoga en ’s avonds vol liefde koken. Dat houd ik meestal drie dagen vol. Daarna word ik weer opgeslokt door het leven en alles waarvan ik denk dat ik het moet doen. Maar ondanks dat ik niet ineens een ander mens ben, verandert er meestal wel iets.

Horten en stoten

Misschien gaat het straks ook wel zo met het vergroenen van onze economie. Met horten en stoten, maar wel in de goede richting. De goede voornemens en positieve ervaringen zijn er in ieder geval, net als in mijn vakantie.  Van onze lezers kocht bijvoorbeeld 80% sinds 12 maart geen nieuwe kleding en 71% denkt post Corona minder te gaan vliegen.
Toch denk ik niet dat we in deze periode de ijzeren discipline van een minimalist hebben ontwikkeld. De wereld is nou eenmaal vol verleidingen. Weerstand bieden is moeilijk en ook niet altijd leuk. We gaan straks vast weer geld uitgeven aan etentjes met vrienden, aan vakanties (in eigen land) en aan kleding voor de zomer. Maar daarin kunnen we wel heel gemakkelijk bewust kiezen waar we dat geld aan uitgeven. Bij bedrijven die de wereld een beetje mooier maken, of aan mooie ervaringen in plaats van spullen.

Vijf bouwstenen

Op hetkanWEL kunnen we je een heel eind op weg helpen om duurzame keuzes te maken, maar voor kennis over de economie vertrouwen we in dit geval op de expertise van Triodos Bank. Triodos bank ontwikkelde een visie op een nieuwe, groene economie, die ze opbouwen in vijf bouwstenen. We leggen ze kort aan je uit (op hun website lees je meer) en zijn ontzettend benieuwd of jij dezelfde kansen ziet.

  1. Van de Happy Few naar de Happy Many

De nieuwe economie richt zich niet alleen op winst en groei, maar op wat voor ons allemaal belangrijk is. Een economie waar welzijn centraal staat en we eerlijk delen en die werkt voor iedereen. Niet voor een enkeling.

  1. Van Bluf naar Buffers

Geen bedrijven meer die alleen maar bezig zijn met de korte termijn en een snelle winst voor de aandeelhouders om vervolgens de samenleving ervoor te laten opdraaien als het wat minder gaat. Daarom zijn financiële buffers zo belangrijk. Net als het betalen van eerlijke prijzen voor spullen en diensten.

  1. Van Grijs naar Groen

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Als we de economie weer gaan opbouwen, is het belangrijk dat de overheid duurzame voorwaarden stelt aan bedrijven, die steun vragen. En dat de overheid duurzame bedrijven en initiatieven ondersteunt.

  1. Van Verre Vrienden naar Goede Buren

Dit heeft niet zo zeer te maken met het maken van verre reizen, maar met de focus op lokale landbouw en voedselproductie. Kortere ketens en geen gesleep meer met producten over de hele wereld. Dat scheelt CO2-uitstoot, maar maakt ons ook minder kwetsbaar.

  1. Van Ik naar Wij

Hier gaat het denk ik in de basis om. We wonen met z’n allen op deze prachtige planeet. En we zijn daarbij allemaal verbonden. Triodos Bank wil dat de economie er is voor ons allemaal. Dus niet voor de happy few, zoals bij punt 1 al genoemd is.  Gemeenschapsbelang staat voorop. Concreet betekent dit, dat mensen die bijdragen aan deze samenleving, de wind in de rug moeten krijgen. En dat juichen we bij hetkanWEL natuurlijk alleen maar toe.
Wat denk jij? Zie jij kansen in deze bouwstenen? Geef het aan in de onderstaande enquête. Het kost je 2 minuten, maar als we het massaal doen, geeft het een mooi beeld van ons vertrouwen in de toekomst, dat we volgende week aan je terugkoppelen.
Create your own user feedback survey
Bronnen: Volkskrant, Reuters,

Over de schrijver

5 gedachten over “Zo kunnen we de nieuwe economie vormgeven. Welke kansen zie jij?”

  1. IK heb de enquête ingevuld maar na Gereed komt die met foutmelding op alle 5 de ster-vragen: Voer een geheel getal in tussen {0} en {1}

Reacties zijn gesloten.