Nieuwste zonnepanelen zijn goedkoper, efficiënter en nu ook loodvrij

De Nieuwe Goedkope Generatie Zonnepanelen. Foto:laserfocusworld
De Nieuwe Goedkope Generatie Zonnepanelen. Foto:laserfocusworld

De nieuwste generatie zonnepanelen gaan mogelijk gemaakt worden van perovskieten. Dit zijn een type kristalvormen die door een eenvoudig chemisch proces gemaakt kunnen worden. De verwachting is dat het gebruik van deze kristalvormen zonnepanelen een stuk efficiënter zal maken. Hierdoor kan zonnestroom nog goedkoper worden. Het wetenschappelijke tijdschrift Science doopte het tot één van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van 2013.

Een groot nadeel van dit nieuwe type zonnepanelen was tot nu toe dat er lood werd gebruikt voor het absorberen van het zonlicht. Aangezien lood zeer giftig is, waren deze nieuwe perovskietzonnepanelen niet erg milieuvriendelijk. Maar daar is nu een oplossing voor.

Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago zijn er in geslaagd om dat lood te vervangen door tin. Het is de onderzoekers gelukt om 6% van het opgevangen zonlicht om te zetten in elektriciteit met de nieuwe perovskietezonnepanelen waarin tin werd gebruikt. De variant met lood kan al zo’n 19% van het zonlicht omzetten, maar de wetenschappers zijn er van overtuigd dat met meer onderzoek ze de zonnepanelen met tinperovskiet net zo efficiënt of zelf efficiënter kunnen maken dan de variant met loodperovskieten.

Perovskietezonnepanelen zijn sinds 2009 in ontwikkeling, en sindsdien is het behaalde rendement van opgevangen zonlicht dat werd omgezet in energie al gestegen van 3.8% naar 19.3%. Dat is al in de buurt van de efficiëntie van silicium panelen die je tegenwoordig op de daken van huizen ziet liggen. Deze panelen converteren tussen de 15 en 22% van het zonlicht in stroom.

De hoop is dat perovskietzonnepanelen een goedkope vervanger zijn van siliciumpanelen. Het probleem van zonnepanelen van silicium is dat de maximum efficiëntie wel zo ongeveer bereikt lijkt. De maximale theoretische efficiëntie ligt rond de 30% (hoewel wetenschappers blijven verbazen met nieuwe ontwikkelingen op dit terrein, dus zeg nooit nooit). Perovskiet zonnepanelen, wordt verwacht, kunnen doorgroeien naar een efficiëntie van 50%, zonder dat ze veel duurder zijn.

Bron: MO, Science

Lees ook
Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?
[adrotate group=”2″]
De beste energieleverancier voor als je zelf zonnepanelen hebt

2 gedachten over “Nieuwste zonnepanelen zijn goedkoper, efficiënter en nu ook loodvrij”

  1. Pingback: "Europa heeft meer energie dan het Midden-Oosten" » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Nieuwste zonnepanelen zijn goedkoper, efficiënter en nu ook loodvrij | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.