Nieuwe hersenscan laat zien hoe slim je bent

KarmaOWL, Flickr.com
KarmaOWL, Flickr.com

Hersenscans waarmee je kunt zien hoe goed elk deel van de hersenen functioneert, kunnen mogelijk ook laten zien hoe intelligent je bent. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de individuele verschillen in intelligentie verklaard kunnen worden door de de neutrale paden die de linkerkant van de laterale prefrontale cortex verbindt met de rest van de hersenen. Door te kijken waar die paden precies heen lopen en hoe sterk deze zijn, kan voorspeld worden hoe slim iemand is.

Goede hersenwerking is bepalend
Uit het onderzoek blijkt een deel van je intelligentie bepaald wordt door een goed functionerende laterale prefrontale cortex en door hoe goed deze samenwerkt met de rest van de hersenen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de het laterale prefrontale gebied functioneert als een soort flexibele hub. Des te beter die werkt, des te meer er uit de hersenen te halen is.
Intelligentie versterken
Hoewel er zeker nog aanvullend onderzoek nodig is, hopen de wetenschappers dat deze resultaten kunnen helpen om de werking van de hersenen en intelligentie op zich beter te begrijpen. Mogelijk biedt het zelfs aanknopingspunten voor het versterken van intelligentie. Ook zouden de resultaten waardevol kunnen zijn in het behandelen van schizofrenie en andere geestesziekten.
Bron: Daily Mail
Lees ook:
8 tips voor een topfit brein
Conflict in de hersenen leidt tot lichamelijke klachten
Ook van invloed op de hersenen: modern eten
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.