Op trouw.nl viel dit weekend te lezen dat de aarde minder snel opwarmt dan gedacht. De klimaatsceptici zouden een beetje gelijk krijgen. Deze ontwikkeling zou nieuwe brandstof geven aan de verhitte controverse over de noodzaak van maatregelen om het klimaat te redden. Ook op onze eigen Facebook-pagina deden reacteurs de noodzaak tot CO2-reductie af als ‘bogus’ en ‘een fabeltje’.
Zijn we de afgelopen jaren echt in een klimaatsprookje gaan geloven? hetkanWel mailde met professor klimaatverandering, Pier Vellinga, om te vragen wat de conclusies van het nieuwe IPCC-rapport nu precies betekenen.
Dit is zijn letterlijke reactie. We mochten deze van hem publiceren.
Pier Vellinga: “De teneur van de verhalen in Trouw, Volkskrant en NRC, dat het allemaal nogal meevalt met klimaatverandering zijn typisch een kwestie van framen van het nieuws rondom het nieuwe IPCC rapport.
De hoofdboodschap van het rapport dat volgende week uitkomt is namelijk dat het nog zekerder is dan voorheen dat de toename van broeikasgassen in de atmosfeer leidt tot opwarming van de aarde. En, dat een aanzienlijk deel van de opwarming die we de afgelopen 40 jaar hebben gezien met 95 % zekerheid (het IPCC rapport van 2007 sprak van 90 %) veroorzaakt is door die toename van broeikasgassen, door menselijke toedoen.
Het verhaal dat de opwarming de aflopen 15 jaar boven het land wel gewoon doorzet, maar boven de oceanen stagneert, zie de plaatjes in Trouw, brengt met zich mee dat de gemiddelde temperatuur over de gehele aarde de afgelopen 15 jaar niet is toegenomen. De reden is dat de oceaan de warmte de afgelopen 15 jaar over een iets grotere diepte heeft gemengd.
De energie stromen naar en van de aarde zijn niet in balans, zo schrijft ook het IPCC, er blijft extra warmte achter op aarde als gevolg van de remmende werking van de broeikasgassen. Pas als de aarde voldoende is opgewarmd gaat er net zoveel warmte het heelal in als dat de zon instraalt. Die verstoring van de energiebalans door de toename van broeikasgassen wordt daadwerkelijk gemeten op verschillende manieren. Het is slechts een kwestie van tijd.
Het is goed mogelijk dat de gemiddelde opwarming later weer sneller gaat. Gezien de iets diepere menging van de warmte over de oceanen kan het ook zijn dat de opwarming in zijn geheel uiteindelijk iets minder snel gaat dan aangegeven in de extreme scenario’s. Dat zou mooi zijn, maar daarmee houden we de stijging nog steeds niet beneden de twee graden tenzij we voor 2050 de emissies zeer fors reduceren, in de geïndustrialiseerde wereld tot nagenoeg nul.
Het andere nieuws, dat tot nu toe in de pers weinig aandacht krijgt is het voortgaande smelten van de ijskappen, met toenemende stijging van de zeespiegel.”
Nieuwe IPCC-rapport: aarde warmt minder snel op? Hoe zit dat?
- Geplaatst door Frissewind
- 22 september 2013
- Denken
Over de schrijver
Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur