Altijd wind mee! Dit is de nieuwe manier van fietsen

In veel landen is fietsen een way of life, maar voor ons is het zo normaal. Nederland is het perfecte fietsland. Met 22 miljoen fietsen, speciale parkeergarages, 32.000 kilometer fietspaden, fietssnelwegen en OV-fietsen op bijna alle treinstations. Ondertussen wint de elektrische fiets terrein en komen er steeds meer slimme gadgets die het leven van de fietser gemakkelijker maken. Deze fietsen maken de auto overbodig.

De opkomst van de elektrische fiets

Een paar jaar geleden was een elektrische fiets vooral iets voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, maar dat is echt verleden tijd. De technologie van de fietsen verbeterde, het ontwerp werd steeds mooier en de actieradius werd groter. Er kwamen modellen voor in de stad, voor recreatie en voor een bergachtig landschap. En overal in Nederland kwamen oplaadpunten.
 

Laat die auto maar staan

Door de komst van de elektrische fiets besluiten steeds meer mensen om de auto te laten staan en langere afstanden naar het werk te fietsen. Je gaat snel zo’n 25 kilometer per uur. Harder kan niet, want er zit een snelheidsbegrenzer op om het veilig te houden. Op een normale fiets halen de meeste mensen zo’n 16 kilometer per uur, maar dan moet je al flink doortrappen. In 2017 was dan ook al een kwart van alle verkochte fietsen elektrisch en dit aantal blijft groeien.

Racen op de speed pedelec

Er is ook een andere elektrische fiets, de speed pedelec. Deze razendsnelle fiets haalt door rustig mee te trappen 30 tot 40 kilometer per uur. Dat is net zo snel als een scooter en daarom zijn de regels ook hetzelfde. Een helm is verplicht en de fiets mag niet op het fietspad in de bebouwde kom, maar daar is wel veel disucssie over. De speed pedelec is vooral populair bij mensen die een lange woon-werkafstand afleggen en dat graag op de fiets doen.

De fiets op waterstof

Nu is ook de fiets op waterstof in aantocht. Een Franse start-up Pragma Industries ontwikkelt deze fiets. De kostprijs is nu 7.500 euro en dat is nog veel te veel voor een consument. Maar het bedrijf werkt aan een goedkoper model. Het voordeel van een fiets op waterstof is dat het laden in enkele minuten gedaan is, terwijl een elektrische fiets wel een paar uur in het stopcontact moet.

Slimme gadgets voor sloten

Fietsen worden ook steeds meer uitgerust met slimme en technologische extra’s. Zo ontwikkelde het Zweedse bedrijf Kronan Bike een fiets met een stalen mand voorop, die ook fungeert als fietsslot. Een ander bedrijf, Ilockit, maakt sloten die in verbinding staan met je smartphone. Loop je weg bij je fiets, gaat het slot dicht. Kom je terug, dan gaat het open. En als iemand je fiets probeert te stelen, krijg je een berichtje.

Nooit meer je fiets ‘kwijt’

Voor mensen die hun fiets altijd kwijt zijn in overvolle stallingen, is er de WheelReveal. Op je fiets plak je een sticker, die communiceert met een app op je telefoon. Op basis van GPS kun je je eigen fiets dan altijd weer terugvinden.

Altijd licht in het donker

En ook voor verlichting is er natuurlijk iets nieuws. Geen kapotte voorlampen, of losse lichtjes meer, want met de verlichting van Revolights Eclipse+ plak je vier dunne stroken led-verlichting op je banden en spaken. Ze gaan automatisch aan als het donker wordt en je bent van alle kanten zichtbaar.

Fietsen is en blijft de ideale manier van vervoer in Nederland en met al deze ontwikkelingen, wordt het alleen maar aantrekkelijker. We zijn benieuwd wat je er van vindt. Fiets je al elektrisch? Of trap je zelf liever stevig door? Zie je die gadgets zitten, of blijf je bij het oude vertrouwde kettingslot. We horen het graag!
 

Over de schrijver

4 reacties op “Altijd wind mee! Dit is de nieuwe manier van fietsen”

  1. Ik fiets op een gewone fiets. Een Batavus Compass met meer dan 20 versnelling. Aangeschaft via Marktplaats. Fietst heerlijk licht. Hoef nooit op te laden. Alleen nog een keer goede fietsverlichting op zonnenergie aanschaffen, batterijen zijn nu zo snel leeg. Voor mij geen elektrisch, zolang het niet nodig is. Wat gebeurd er met de oude batterijen? Hoe slecht voor het milieu is dat? Wat is er mis met gewoon zelf bewegen? Voor mij is dat de beste optie.

  2. Ik heb met belangstelling het filmpje in verband met de “Speed pedelec” fiets bekeken. Heel mooi doch de veiligheidsgedachte in het filmpje ontbreekt mij totaal want het geheel wordt gedemonstreerd zonder fietshelm, buiten een paar beelden in de natuur, en dit niettegenstaande op voorhand vermeld wordt dat een helm verplicht is en de fiets niet op het fietspad mag. Op dit vlak kan men niet genoeg de veiligheid benadrukken en zekerlijk als men dit dan nog via een filmpje demonstreert! Als een van de zwakste schakels aan 30-40km per uur door het stad racen en tussen voertuigen laveren is mijn inzien onverantwoord en ongelooflijk snel.
    Hopelijk houdt men in de toekomst daar rekening mede!

  3. Een mooie gedachte, maar voor mij niet realistisch. Ik heb het afgelopen jaar een keer of 5 naar mijn werk gefietst met een e bike. Per dag 72km. Op het werk laden. Mijn fiets haalt 30km p.u en dan ben je anderhalf uur onderweg. Maar eerlijk gezegd….. het is te gevaarlijk. Vooral in het donker met niet wakkere of appende automobilisten., want helaas is een groot deel van de route op 60km wegen. Ik werk bij een grote importeur van motorfietsen. Maar daar zegt men ook. “The car always wins”.

  4. Een mooie gedachte, maar voor mij niet realistisch. Ik heb het afgelopen jaar een keer of 5 naar mijn werk gefietst met een e bike. Per dag 72km. Op het werk laden. Mijn fiets haalt 30km p.u en dan ben je anderhalf uur onderweg. Maar eerlijk gezegd….. het is te gevaarlijk. Vooral in het donker met niet wakkere of appende automobilisten., want helaas is een groot deel van de route op 60km wegen. Ik werk bij een grote importeur van motorfietsen. Maar daar zegt men ook. “The car always wins”.

Reacties zijn uitgeschakeld.