Altijd wind mee! Dit is de nieuwe manier van fietsen

In veel landen is fietsen een way of life, maar voor ons is het zo normaal. Nederland is het perfecte fietsland. Met 22 miljoen fietsen, speciale parkeergarages, 32.000 kilometer fietspaden, fietssnelwegen en OV-fietsen op bijna alle treinstations. Ondertussen wint de elektrische fiets terrein en komen er steeds meer slimme gadgets die het leven van de fietser gemakkelijker maken en de auto overbodig maken.

De opkomst van de elektrische fiets

Een paar jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik vertelde, dat ik een elektrische fiets wilde. Dat was toch iets voor ouderen en mensen die slecht ter been waren? Nou die tijd is echt voorbij. De technologie van de fietsen verbeterde, het ontwerp werd steeds mooier en de actieradius werd groter. Er kwamen modellen voor in de stad, voor recreatie en voor een bergachtig landschap. En overal in Nederland vind je inmiddels oplaadpunten. 

Laat die auto maar staan

Door de komst van de elektrische fiets besluiten steeds meer mensen om de auto te laten staan en langere afstanden naar het werk te fietsen. Ik peins er niet meer over om naar afspraken in de stad met de auto te gaan. Ook al regent het. Fietsen gaat zo veel sneller, je hebt geen gedoe met parkeren en hoeft ook niet te betalen voor het OV (wat natuurlijk altijd nog een veel beter alternatief is dan de auto). Je gaat snel zo’n 25 kilometer per uur en komt niet oververhit aan op je afspraak. Op een normale fiets halen de meeste mensen zo’n 16 kilometer per uur, maar dan moet je al flink doortrappen. Niet gek dat meer dan de helft van de verkochte fietsen in 2021 elektrisch was. Bij de fietsenmaker om de hoek en online, bijvoorbeeld bij deze fietsenwebshop. 

Racen op de speed pedelec

Wat je ook steeds vaker ziet is de speed pedelec. Deze razendsnelle fiets haalt door rustig mee te trappen 30 tot 40 kilometer per uur. Dat is net zo snel als een scooter en daarom zijn de regels voor de speed pedelec ook hetzelfde. Een helm is verplicht en de fiets mag niet op het fietspad in de bebouwde kom, maar daar is wel veel disucssie over. De speed pedelec is vooral populair bij mensen die een lange woon-werkafstand afleggen en dat graag op de fiets doen. De komst van speciale fietssnelwegen helpt hier natuurlijk wel bij

Nederland is natuurlijk ook een ontzettend goed land voor fietsers. Zowel in de steden als daarbuiten. In Nederland hebben we inmiddels 300 kilometer aan snelfietsroutes. Snelfietsroutes of zijn ruime fietsroutes, die stedelijke regio’s met elkaar verbinden, bijvoorbeeld van Den Haag via Voorschoten naar Leiden, of de route tussen Breukelen en Utrecht. Er staat ook nog zo’n 600 kilometer op de planning.

De fiets op waterstof

Nu is ook de fiets op waterstof in aantocht. Een Franse start-up ontwikkelde deze fiets. Het voordeel van een fiets op waterstof heeft een grote actieradius en het laden is in enkele minuten gedaan, terwijl een elektrische fiets wel een paar uur in het stopcontact moet. Daarnaast is de waterstoffiets ook minder gevoelig voor lage temperaturen. E-bikes hebben daar vaker last van. 

Slimme gadgets voor sloten

Fietsen worden ook steeds meer uitgerust met slimme en technologische extra’s. Zo ontwikkelde het Zweedse bedrijf Kronan Bike een fiets met een stalen mand voorop, die ook fungeert als fietsslot. Een ander bedrijf, Ilockit, maakt sloten die in verbinding staan met je smartphone. Loop je weg bij je fiets, gaat het slot dicht. Kom je terug, dan gaat het open. En als iemand je fiets probeert te stelen, krijg je een berichtje. Sommige elektrische fietsen hebben ook zo’n ingebouwd slot. Die kan je met je smartphone openen en op slot zetten en raakt iemand de fiets aan? Dan maakt hij een schel geluid. 

Nooit meer je fiets ‘kwijt’

Voor mensen die hun fiets altijd kwijt zijn in overvolle stallingen, is er de WheelReveal. Op je fiets plak je een sticker, die communiceert met een app op je telefoon. Op basis van GPS kun je je eigen fiets dan altijd weer terugvinden.

Altijd licht in het donker

En ook voor verlichting is er natuurlijk iets nieuws. Geen kapotte voorlampen, of losse lichtjes meer, want met de verlichting van Revolights Eclipse+ plak je vier dunne stroken led-verlichting op je banden en spaken. Ze gaan automatisch aan als het donker wordt en je bent van alle kanten zichtbaar.

Fietsen is en blijft de ideale manier van vervoer in Nederland en met al deze ontwikkelingen, wordt het alleen maar aantrekkelijker. We zijn benieuwd wat je er van vindt. Fiets je al elektrisch? Of trap je zelf liever stevig door? Zie je die gadgets zitten, of blijf je bij het oude vertrouwde kettingslot. We horen het graag!

Over de schrijver