Nieuwe oplaadbare batterijen nog groener


Natuurlijk zijn oplaadbare batterijen groener dan gewone batterijen. Volgens onderzoek in 2007 door Bio Intelligence Service (weliswaar gesponsored door Franse batterij producent UniRoss) zijn oplaadbare AAA batterijen zelfs 28 keer zo groen als normale wegwerpbatterijen. Daar komt bij dat oplaadbare batterijen over het algemeen veel minder giftige stoffen bevatten: gemiddeld twaalf keer minder dan gewone (alkaline) batterijen.
Maar het innovatieve bedrijf iGo heeft een type batterij op de markt gebracht die supergroen zijn. Het zijn zogenaamde alkalische RAM-batterijen, en die bieden een hoge capaciteit. Bij regelmatig opladen kan de batterij 100 keer worden opgeladen. De opgeladen cellen kunnen direct worden gebruikt en beschikken over een geringe zelfontlading: zelfs na 7 jaar is de batterij nog 80 % vol! De batterijen bevatten geen zware metalen en zijn dus ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.

De oplaadbare batterijen van iGo zijn optimaal geschikt voor alle geringe tot gemiddelde stroomverbruikers, bijv. voor afstandsbedieningen, zaklampen en overige apparatuur op batterijen. Voor hogere belastingen, zoals bijv. digitale camera’s, flitsapparatuur, modelbouw e.d. dienen ze niet te worden gebruikt. De relatief hoge binnenweerstand is niet voor deze belasting geschikt. Dankzij de 1,5V spanning zijn andere batterijen zonder problemen te vervangen. Overigens mogen de batterijen mogen alleen met een speciale iGo-batterijlader opgeladen worden, maar die is gemakkelijk online te bestellen (bijvoobeeld hier).
Capaciteit
Er is vaak discussie over oplaadbare batterijen. Sommige van deze batterijen zijn namelijk snel leeg. Fabrikanten geven niet altijd eerlijke informatie over de capaciteit van de batterijen, vaak wordt bij de batterij niet de “Ontlaad” waarde als capaciteit vermeld, maar de “Laad” waarde. Igo heeft erop gelet dat wel de juiste waardes vermeld worden.
Rekensom
Hoe groen oplaadbare batterijen zijn is een langlopende discussie, maar hoe dan ook: het blijft een feit dat je met een een oplaadbare batterij beter uit bent. Een alkaline aa kost als u hem goedkoop koopt een € 0,40 een oplaadbare batterij kost € 2,00.
Een her-oplaadbare AA batterij is na 5 keer opladen al terug verdiend terwijl hij snel zo’n 100 maal her op te laden is! Als je 250 alkaline batterijen koopt ben je € 100,- kwijt, een oplaadbare € 2,-. Gemiddeld gebruikt een huishouding ongeveer 25 batterijen per jaar…
De EU heeft voor batterijen specifieke wetgeving opgesteld. In Nederland zorgt de stichting Stibat ervoor dat lege batterijen worden ingezameld en gerecycled. De stichting beweert dat ieder jaar bijna negen van de tien afgedankte batterijen goed terecht komt.

3 reacties op “Nieuwe oplaadbare batterijen nog groener”

 1. Ik heb reeds zonnepanelen.
  MAAR ik België spreekt men veel over strommonderbrekingen, de komende winter…
  DAAROM zoek ik batterijen:
  –stroom van de panelen gaat naar de batterijen.
  als de batterijen vol zitten gaat de stroom op het net.
  –ik verbuik stroom van de batterijen.
  zijn de batterijen leeg dan verbruik ik stromm van het net.
  WAAR kan ik daarvoor terecht ?

 2. Eens met de vorige reaktie;: nu nog " groen vliegen" een enerome taalvervuiling, maar zicht op de werkelijkheid vervaagt ne vervuilend gedrag wordt goedgepraat.

 3. Wat mij enorm stoort aan de marketing van producten die 'minder vervuilend' zijn, is de visuele belofte dat het spul gewoon 'goed voor het milieu' is. Groene blaadjes, groene logo's, allerlei slogans … Zo wordt de minder kritische consument op het verkeerde been gezet.
  Er zijn inmiddels 'minder kritische consumenten' die geloven dat 'groene auto's' goed voor het milieu zijn. Met deze groep consumenten moet rekening gehouden worden en moeten producten die 'relatief minder slecht voor het milieu' zijn ook als zodanig visueel gepresenteerd worden.
  Deze batterijen (uit het artikel) maken het helemaal bont.

Reacties zijn uitgeschakeld.