Nieuwe politieke partij wil €1.000 basisinkomen voor iedereen

Basisinkomen Voor Iedereen? Foto: Epsos.de
Basisinkomen Voor Iedereen? Foto: Epsos.de

Het lijkt een economische ramp: iedere volwassen burger elke maand €1.000 geven, zonder dat er eisen of regels worden gesteld. Maar volgens de Basis Inkomen Partij (BIP) kan het basisinkomen ons economisch uit de slop trekken en de wereld een stuk leuker maken. En anders dan je misschien verwacht wordt de claim van BIP gesteund door serieus wetenschappelijk onderzoek.

Oorsprong van basisinkomen

De BIP is een nieuwe politieke partij die zaterdag 26 oktober haar eerste ledenvergadering heeft. Het basisinkomen is niet hun idee. Het zwerft al langer rond. In linkse kringen wordt het al langer gepropageerd als goed idee. Maar ook in de VS en Canada stond het in de jaren ’70 serieus op de politieke agenda. Zelfs de republikein Nixon stond een vorm van basisinkomen voor. Binnenkort vindt er in Zwitserland een referendum plaats voor een basisinkomen van rond de 2000 euro voor elke volwassen Zwitser. En in Nederland hebben we in feite al tientallen jaren een basisinkomen: de AOW. Die is alleen voor ouderen, maar wel voor arm en rijk.
[adrotate banner=34]

Economisch voordeel basisinkomen

Volgens de BIP en sommige economen kost een basisinkomen wel veel geld, maar levert het ook economisch gezien veel op. Ons huidige stelsel van uitkeringen kost bijvoorbeeld klauwen met geld omdat er zoveel administratieve rompslomp mee gemoeid is. Er zijn veel ingewikkelde formulieren en regelingen, ambtenaars die alles moeten regelen, controleurs die zelfs Facebook-profielen checken om fraude op te sporen.
Met een basisinkomen komt er een einde aan die gigantische overhead.
De BIP is niet de enige die pleit voor een basisinkomen. Een week geleden voerde Rugter Bregman op De Correspondent ook een uitgebreid pleidooi voor het basisinkomen. Een groot sociaal experiment dat in de jaren ’70 in Canada uitgevoerd werd toonde aan dat mensen met een basisinkomen niet lui achterover gingen hangen. Kostwinnaars gingen nauwelijks minder werken. En vrouwen gebruikten het basisinkomen voor zaken als zwangerschapsverlof. Het basisinkomen had ook indirecte effecten: scholieren haalden betere schoolprestaties en mensen gingen minder vaak naar de dokter. Vooral dat laatste zou in Nederland een enorme kostenbesparing opleveren. Een van de grootste kostenposten is namelijk de zorg.
Kortom: met geld strooien is soms zo slecht nog niet.
Meer weten over de BIP: hier vind je hun programma. Over hun plan voor een geleidelijke invoering van basisinkomen van €1000 p.p.p.m lees je hier meer. Lees ook het prikkelende pleidooi van Rutger Bregman op De Correspondent.nl
Lees ook
[adrotate group=”2″]
‘Armste’ president houdt ongebruikelijk pleidooi voor meer geluk, vrijheid en natuur in VN Algemene Vergadering
Economen: minder werken is goed voor het milieu en je gezondheid
Basisinkomen zorgt voor welvaart in Brazilië en Namibië

Over de schrijver

12 gedachten over “Nieuwe politieke partij wil €1.000 basisinkomen voor iedereen”

  1. Geen bemoeienissen van een calvinistische regering die vooruitgang tegenhoud geen armoede maar meer geluk en meer ontplooiing, geen voedselbanken en geen bureaucratische rompslomp. Wel meer economische groei omdat mensen initiatieven gaan nemen. Wel meer geluk en minder stress minder doktersbezoek. Minder uit huis plaatsingen en gas afsluitingen. We hebben recht op werk maar her moet geen plicht zijn, wij mogen onze eigen keus maken als individu. Werken of andere dingen doen die nuttig zijn voor jezelf of voor de samenleving.goed idee het basisinkomen, mijn stem heb je

Reacties zijn gesloten.