Nieuwe politieke partij wil €1.000 basisinkomen voor iedereen

Basisinkomen Voor Iedereen? Foto: Epsos.de
Basisinkomen Voor Iedereen? Foto: Epsos.de

Het lijkt een economische ramp: iedere volwassen burger elke maand €1.000 geven, zonder dat er eisen of regels worden gesteld. Maar volgens de Basis Inkomen Partij (BIP) kan het basisinkomen ons economisch uit de slop trekken en de wereld een stuk leuker maken. En anders dan je misschien verwacht wordt de claim van BIP gesteund door serieus wetenschappelijk onderzoek.

Oorsprong van basisinkomen

De BIP is een nieuwe politieke partij die zaterdag 26 oktober haar eerste ledenvergadering heeft. Het basisinkomen is niet hun idee. Het zwerft al langer rond. In linkse kringen wordt het al langer gepropageerd als goed idee. Maar ook in de VS en Canada stond het in de jaren ’70 serieus op de politieke agenda. Zelfs de republikein Nixon stond een vorm van basisinkomen voor. Binnenkort vindt er in Zwitserland een referendum plaats voor een basisinkomen van rond de 2000 euro voor elke volwassen Zwitser. En in Nederland hebben we in feite al tientallen jaren een basisinkomen: de AOW. Die is alleen voor ouderen, maar wel voor arm en rijk.
[adrotate banner=34]

Economisch voordeel basisinkomen

Volgens de BIP en sommige economen kost een basisinkomen wel veel geld, maar levert het ook economisch gezien veel op. Ons huidige stelsel van uitkeringen kost bijvoorbeeld klauwen met geld omdat er zoveel administratieve rompslomp mee gemoeid is. Er zijn veel ingewikkelde formulieren en regelingen, ambtenaars die alles moeten regelen, controleurs die zelfs Facebook-profielen checken om fraude op te sporen.
Met een basisinkomen komt er een einde aan die gigantische overhead.
De BIP is niet de enige die pleit voor een basisinkomen. Een week geleden voerde Rugter Bregman op De Correspondent ook een uitgebreid pleidooi voor het basisinkomen. Een groot sociaal experiment dat in de jaren ’70 in Canada uitgevoerd werd toonde aan dat mensen met een basisinkomen niet lui achterover gingen hangen. Kostwinnaars gingen nauwelijks minder werken. En vrouwen gebruikten het basisinkomen voor zaken als zwangerschapsverlof. Het basisinkomen had ook indirecte effecten: scholieren haalden betere schoolprestaties en mensen gingen minder vaak naar de dokter. Vooral dat laatste zou in Nederland een enorme kostenbesparing opleveren. Een van de grootste kostenposten is namelijk de zorg.
Kortom: met geld strooien is soms zo slecht nog niet.
Meer weten over de BIP: hier vind je hun programma. Over hun plan voor een geleidelijke invoering van basisinkomen van €1000 p.p.p.m lees je hier meer. Lees ook het prikkelende pleidooi van Rutger Bregman op De Correspondent.nl
Lees ook
[adrotate group=”2″]
‘Armste’ president houdt ongebruikelijk pleidooi voor meer geluk, vrijheid en natuur in VN Algemene Vergadering
Economen: minder werken is goed voor het milieu en je gezondheid
Basisinkomen zorgt voor welvaart in Brazilië en Namibië

Over de schrijver

12 reacties op “Nieuwe politieke partij wil €1.000 basisinkomen voor iedereen”

 1. Voorstander basisinkomen? Teken dan, net als ik, de petitie op: https://basisinkomen2018.nl/ !
  “Beste 2e kamerleden,
  Wij zien in een onvoorwaardelijk basisinkomen veel voordelen:
  – Het verschaft iedereen een minimale bestaanszekerheid
  – Mensen hebben de vrijheid om zelf keuzes te maken tussen betaald werk, opleiding, onderneming, vrijwilligerswerk en/of (mantel)zorg.
  – Het rondpompen van geld, de bijbehorende bureaucratie en controles kunnen afgeschaft worden.
  – Mensen worden bevrijd van de beperkende ‘etiketten’ die nu geplakt worden.
  – Het loont als mensen met elkaar samenwerken, kosten delen en/of samenwonen.
  – Gelijktijdige hervorming van de arbeidsmarkt zorgt voor meer betaald werk en meer (deeltijd)banen.
  We laten zien dat het basisinkomen nu al betaalbaar is als we de beschikbare middelen anders verdelen. Naast een basisinkomen krijgen mensen ook een gratis basiszorgverzekering en een toelage per kind onder de 18 jaar.
  Daarom zijn wij een groot voorstander van invoering van het basisinkomen met ingang van 2018.”
  https://basisinkomen2018.nl/

 2. Ik zou graag veel meer gefundeerd tegengeluid horen. Ik ben er zo van overtuigd dat een onvoorwaardelijk basisinkomen MOET worden ingevoerd in combinatie met afschaffing van inkomstenbelasting, dat ik bang wordt van mezelf. Ik wil graag kritisch blijven, maar hoor te weinig, door onderzoek gestaafde, tegenargumenten. Er zijn wel meningen, zoals van Kees Kraaijenveld), maar nergens zie ik onderbouwing. Die onderbouwing vind ik wél voor het invoeren van een basisinkomen. Wie houdt mij tegen?

 3. Pingback: Wageningen en Nijmegen overwegen gratis geld uit te delen - hetkanWel.nl

 4. €1000,00 is te weinig. Als je het zo wilt invoeren moet het zoveel zijn dat ook alleenstaanden zich er mee kunnen redden en dat is in dit geval niet aan de orde. Alleenstaanden zonder baan en eigen onderkomen komen of blijven in de armoede en dat moet toch niet de bedoeling zijn. Als je de vaste lasten eraf doet blijft er veel tel weinig over om rond te komen en moeten ze nog naar de voedselbank. Dit moet een middel zijn dat dan ook de armoede in Nederland verdwijnt. Ik denk dat hier nog wel aan gesleuteld moet worden.

 5. Pingback: Wageningen en Nijmegen gaan mogelijk gratis geld uitdelen | Soef

 6. Als met het basisinkomen de toeslagen zouden vervallen, is € 1000,00 pm niet voldoende. Als je niet kunt bijwerken bv doordat je chronisch ziek bent, kom je zonder toeslagen van de belastingdiens al € 100 pm tekort in verhouding met een bijstandsuitkering.
  Als je dan ook de chronisch zieken toeslag, langdurigheidstoeslag, sociaal curtureel fonds van de gemeente niet meer zou ontvangen, scheelt dat nog eens € 650,00 jaarlijks.

 7. Bedankt voor het delen!
  3,3 biljoen werklozen in de wereld in 2011 toont duidelijk aan dat kapitalisme niet het systeem is dat het beste voor iedereen gaat voortbrengen. De defecten in de mens zijn toegestaan en opzettelijk ingeprogrammeerd. Kijk de documentaire “Century of the Self” en onderzoek hoe het werk van Freud is gebruikt om de mens van verlangen te creëeren.
  Geld wordt beheerst door een kleine minderheid in plaats dat het inderdaad beschikbaar is voor iedereen als een gelijk recht.
  Bestuurslid Basis Inkomen Partij
  Afdeling Woerden

 8. Het lijkt me evengoed dat we al die administratie juist hebben om te zorgen dat het geld bij mensen terecht komt die het terecht nodig hebben en dat dit gehele proces in totaal minder kost dan iedereen hetzelfde bedrag uitdelen.
  Als dat basisinkomen vervolgens in de plaats komt van allerhande andere regelingen, dan worden mensen nu die profiteren van die regelingen er niets beter van, maar iedereen die er tot nu toe geen recht op had krijgt ineens gratis geld. Dat lijkt me eerder een vergroting van de kloof tussen arm en rijk dan een verkleining.
  In 2010 kostte het totaal aan sociale uitkeringen in Nederland 169 miljard (Google maar). Gedeeld op 16.9 miljoen Nederlanders (omdat het makkelijk rekent) is dat 10,000 euro per persoon per jaar. 830 euro per maand, zonder enige overhead (die er toch wel gaat zijn, dus het wordt minder). Klinkt alsof de mensen (ouderen, zieken, werklozen) die het nodig hebben er dan toch vaak nog hard op achteruit gaan.
  Maar misschien mis ik iets?

  1. ik las ergens het geniale idee om zo’n basisinkomen te koppelen aan geboortebeperking.’De mensheid is een plaag’, zei Andre Kuipers laatst al op tv (heeft zelf vier kinderen, maar dat even buiten beschouwing 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.