iSocial zet sociale vernieuwers op de kaart

Map-Em-Dr-In-Logo
Logo Mapp ‘M Erin

In heel Nederland zijn er heel veel sociale vernieuwers bezig met prachtige initiatieven om hun wijk te verbeteren. Vaak hoor je dat ze worstelen met vragen over hun project of tegen allerlei praktische zaken aanlopen. En dan is het fijn om die zaken met iemand te kunnen bespreken, of geïnspireerd te raken door anderen. Maar waar zitten al die andere sociale vernieuwers? Aan wie kun je een vraag stellen? In welke wijk hadden ze net zulke problemen en hoe zijn die daar opgelost? Daarom ontwikkelen 4 partijen – Social Powerhouse, Whocares?, bureau goedgeefs en Movisie – een site&app zodat je antwoord krijgt op die vragen.

Op iSocial, zo heet die site&app, kunnen sociale vernieuwers hun project plaatsen (mappen). Dat vergroot de zichtbaarheid van al die innovatieve projecten en ondernemingen. Sociale vernieuwers kunnen via die site met elkaar in contact kunt komen, informatie uitwisselen en van elkaar leren. Ze kunnen zo ook elkaar kunnen versterken en elkaar helpen hun projecten te versnellen.

Behoefte aan verbinding, kennis, leren

Uit onderzoek van Social Powerhouse blijkt dat sociale vernieuwers behoefte hebben aan deze zaken. Ze missen dat in Nederland. Er zijn wel kaarten waarop je initiatieven kunt aangeven maar die voldoen niet aan de wensen van de betrokkenen. Bijvoorbeeld omdat je eerst lid moet worden van zo’n platform of omdat het georganiseerd is vanuit de gemeente en niet vanuit sociale ondernemers zelf.

Daarnaast willen de initiatiefnemers met de (m)app laten zien hoeveel er al gebeurt aan projecten om Nederland socialer en beter leefbaar te maken. Dat er heel veel bevlogen mensen zijn die hun handen uit de mouwen steken.

Mapp je initiatief erin

Om iSocial te lanceren, organiseren de initiatiefnemers van 10 tot 17 juni een #mappjam: in heel Nederland vinden er speciale bijeenkomsten plaats en kunnen initiatieven hun project op de kaart zetten. iSocial ontwikkelt een format voor die speciale bijeenkomsten, met daarin input hoe je zo’n #mappjam technisch aanpakt en een draaiboek voor een event om die #mappjam op een creatieve en inspirerende manier luister bij te zetten. Ook zoekt de organisatie aansluiting bij events die in die week al georganiseerd worden. Op 20 juni wordt de site&app gelanceerd op een landelijk event.

Crowdfundactie

Voor die lancering starten de initiatiefnemers eind april een crowdfundingscampagne. Tien sociale vernieuwers staan daarin centraal. Zij vertellen hun verhaal en wat iSocial voor hen kan betekenen. Via de 1%CLUB kun je een donatie doen, waarmee jij het mogelijk maakt om sociale vernieuwing te versterken en te versnellen. Voor de ontwikkeling van de site&app is al wel financiering.

Wil jij meewerken aan die crowdfundingscampagne? Volg iSocial via facebook, en blijf op de hoogte van dit bijzondere initiatief.

Over de schrijver