Nieuwe slachtoffers van meeroken: vissen

Bron: Vramak, Flickr

Een derde van alle afval in de oceaan bestaat uit filters en andere sigarettenresten. Dat blijkt uit onderzoek waarover het tijdschrift Tobacco Control publiceert. De resten zijn erg giftig en daardoor dodelijk voor vissen.

Het lijkt ongelofelijk dat kleine peukjes die hier op straat worden weggegooid vissen in de oceaan doden, zeker als je denkt aan de enorme hoeveelheid afval die mensen verder produceren. Maar jaarlijks worden 5,6 biljoen sigaretten gerookt waarvan er 4,5 biljoen worden weggegooid, en dan maken veel kleine peukjes al snel een grote gifberg.
Want goed afval bestaat niet, maar peuken horen bij het slechtst denkbare afval, aangezien ze geïmpregneerd zijn met 4000 chemicaliën waarvan de tabaksporen het meest dodelijk zijn.

Rokers en niet-rokers zien op deze gallery wat ze kunnen doen voor een schonere zee.

Bronnen: Joop en Time

Lees ook

Thuis wiet kweken kost enegrie van 30 koelkasten

Een rimpelloze toekomst

Over de schrijver

2 reacties op “Nieuwe slachtoffers van meeroken: vissen”

  1. Als de autorijders, de industrie, het leger, die velen malen meer vervuilen nou eerst eens stoppen. Of wat dacht je van mensen met een openhaard. Kom op zeg, denk je echt dat je bij die paar sigaretten moet beginnen om de vervuiling van de aarde aan te pakken? Veel succes dan met je nobele quest.

  2. En het goeie nieuws: als rokers stoppen met roken helpen ze niet alleen de vissen, maar ze elimineren ook nog eens een kankerrisico dat 40x erger is dan werken in Fukushima voor hun omgeving en 900x erger voor zichzelf (aldus de NRC op dinsdag, helaas geen online artikel kunnen vinden om hier te linken).

Reacties zijn uitgeschakeld.