Nieuwe stoeptegel zuigt luchtverontreiniging op

Stoep
Foto: Cdsessums, Flickr

Stel je voor, je loopt je huis uit, steekt een sigaret op en wanneer je dan naar de rook kijkt zie je dat deze niet omhoog kringelt, maar… naar beneden. De rook wordt door de stoep weggezogen! Dit is pure science fiction, maar er bestaat wel degelijk een nieuw soort stoep dat luchtverontreiniging wegzuigt en opslaat. Deze stoeptegels zijn gemaakt van Noxer.
Noxer tegels zijn gemaakt van een speciaal materiaal met een dun laagje titanium. In combinatie met zonlicht zorgt het titanium ervoor dat stikstofoxide uit de atmosfeer wordt gehaald. Helemaal mooi: deze tegels zijn net zo duur als gewone beton-tegels! Over de hele wereld worden deze nieuwe tegels nu getest…
In Japan heeft Mitsubishi de tegels al neergelegd in Osaka and Chiba, de Amerikanen willen ze installeren als dakbedekking en in Engeland krijgt de stad Highgate de primeur: daar wordt vanaf mei de grootste looproute dwars door de stad voorzien van de nieuwe tegels.
Toch is er in Engeland ook veel kritiek: niet ieder is er namelijk van overtuigd dat voldoende is bewezen dat deze tegels ook echt helpen. Bovendien vinden veel inwonders dat ze afleiden van het echte probleem: er moet meer geïnvesteerd  worden in openbaar vervoer en fietsroutes. De burgemeester van Highgate zegt dat hij aan het onderzoeken is hoe het autogebruik in de stand verminderd kan worden. En over het nut van die stoeptegels doet hij niet moeilijk: baat het niet, dan schaadt het niet. En de stad heeft toch weer een nieuwe nette stoep.
Bron: Daily Mail

8 reacties op “Nieuwe stoeptegel zuigt luchtverontreiniging op”

 1. De stikstofdioxide moleculen uit de lucht reageren alleen met de titaniumdioxide in de tegels als zo'n molecule tegen de tegel aanbotst. Het probleem is dat de overgrote hoeveelheid van de vieze lucht over en langs de tegels, daken, muren gaat. Er is dus te weinig contact tussen stikstofdioxide en titaniumdioxide om een behoorlijk rendement te halen.

 2. Hoi Marten, Welke reden zouden ze hebben en hoe willen ze met "de grootste looproute dwars door de stad" dat aantonen, moet dan in de hele stad de lucht verbeteren?
  Als ze negeren waarom eerdere onderzoeksresultaten onbruikbaar zijn, noch dat hun onderzoeksopzet beter is, dan wekt dat niet de indruk van een zinnig onderzoek, maar van een stunt. De kop van dit artikel wekt ook de indruk dat het resultaat al bekend is.

  1. Dit materiaal "zuigt" niet. Het werkt alleen door stikstofoxiden om te zetten in nitraat. Het werkt dus niet tegen fijnstof, koolmonoxide, etc.

 3. Waar komt de energie vandaan om die lucht aan te zuigen?
  Van tijd tot tijd weer zo'n stelling bericht "stoeptegel zuigt luchtvervuiling op". Zoals vaker wordt ook in dit stuk de kop niet waargemaakt. Daar hoor je dus niets meer van, een verlate 1 april grap!
  Zelfs in autotunnels wordt de lucht niet gezuiverd; te duur! Maak een schoorsteen met die tegels

Reacties zijn uitgeschakeld.