Nieuwe stoeptegels halen energie uit je stap

Een persoon zet gedurende zijn leven gemiddeld zo’n 150 miljard voetstappen. Als je die energie kan opvangen en omzetten dan kun je er een huis voor een maand van energie mee van voorzien. Dat gegeven zette Laurence Kemball-Cook aan het denken. Hij bedacht een tegel die, wanneer er iemand op stapt, de kenetische energie omzet in electriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in batterijen. Met die uitvinding als basis richtte de nu 26 jarige Laurence zijn bedrijf Pavegen op. Hij leende 150.000 euro van vrienden en familie en zette een kantoortje op in London, vlakbij Kings Cross. Als je daar naar binnen loopt dan zorgt elke stap die je maakt dat je het geluid van een pingelende piano hoort. Hij had nooit gedacht hoevaak hij die pingel zou horen, zijn kantoor werd platgelopen met opdrachtgevers!

Zijn tegels zijn ondertussen al in gelegd in Bulgarije, Griekenland, en Thailand en werden gebruikt tijdens het Earth Hour dansfeest dat het WereldNatuurFonds laatst organiseerde. Niet voor niets won Laurence vorig jaar de Jonge Ondernemersprijs van Shell.
Evenementen zijn erg belangrijk voor het bedrijf: 20% van de omzet haalt Pavegen aan gesponsorde marketing acties.
Het volgende grote evenement waar hij dan ook aan werkt zijn de Olympische Spelen volgende maand: een groot deel van de bezoekers zal over zijn tegels lopen. Hij verwacht daar veel van: in drukke voetgangersgebieden kan er 2,1 Watt energie opgewekt worden, genoeg energie voor laagverbruikers als straatverlichting, verkeerslichten en verkeersborden.
Pavegen maakt de tegels van gerecycled materiaal, voornamelijk rubber. Doordat ze weersbestendig zijn kunnen ze zowel binnen als buiten geplaatst worden. Elke tegel gaat zo’n vijf jaar mee.

4 reacties op “Nieuwe stoeptegels halen energie uit je stap”

  1. Maar dat is geweldig! Ik hoop dat het echt aanslaat en als die tegels van gerecycled rubber zijn kunnen ze meteen ook die oude autobanden eens wegwerken.

  2. Leuk idee en zeker praktisch toe te passen. Zeker in steden zoals New York en London e.d met veel voetgangersverkeer. Mooi ook dat dit soort jonge ondernemers hun nek durven uit te steken en op een positieve manier verandering bewerkstelligen.

Reacties zijn uitgeschakeld.