Nieuwe techniek laadt mobieltjes en auto’s draadloos op

De elektromagnetische velden vormen geen gevaar voor mens en dier, verzekert ontwikkelaar Witricity

Praat mee op Twitter! Gebruik #draadloosopladen in je tweet.
Midden in de nacht werd de Amerikaanse natuurkundeprofessor Marin Soljacic gewekt. Het was zijn mobiele telefoon, die om elektriciteit piepte. De natuurkundige, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology, zette zijn ergernis om in een vraag: is het niet onhandig dat we onze apparaten met kabels met het stopcontact moeten verbinden terwijl in elke muur van deze kamer elektriciteit aanwezig is?

Elektrische tandenborstels laden draadloos op met elektromagnetische inductie, wist de professor. Maar inductie – waarbij een magnetisch veld elektrische stroom opwekt – werkt alleen op korte afstand. Met twee spoelen die op dezelfde frequentie resoneren, moet een grotere hoeveelheid energie over een grotere afstand te verplaatsen zijn, redeneerde Soljacic. Net als met akoestische resonantie: een geoefend zanger kan immers een wijnglas zo hard laten trillen dat het kapot springt.
Vijf jaar later is het idee van Soljacic een bedrijf: WiTricity (van Wireless en Electricity). WiTricity verkoopt zijn systeem aan fabrikanten van telefoons en laptops. De techniek kan het gebruik van batterijen – een inefficiente en milieuonvriendelijke manier van energie opslaan – terugdringen.
Ook autofabrikanten hebben belangstelling. Wanneer laadspoelen onder garagevloeren en parkeerplaatsen worden gemonteerd, hoeft een elektrische autorijder nooit meer een kabel uit te rollen. Mitsubishi werkt al met WiTricity en in maart meldde Audi dat het met de technologie gaat werken. ‘Stel je voor dat je Audi e-tron Spyder overal waar je stopt oplaadt, misschien zelfs voor het stoplicht’, zegt Audi’s projectleider Bjorn Elias.
Voor de toekomst ontwikkelt WiTricity technologie voor het draadloos opladen van medische implantaten, zoals pacemakers. De eerste draadloos oplaadbare apparaten – onder andere mobiele telefoons – liggen voor de kerst in winkels in de Verenigde Staten. Of Europa dan ook aan de beurt is, durft Yinon Weiss, directeur productmarketing, niet te zeggen. ‘Dat is aan de fabrikanten, maar wij hopen van wel.’
Het juninummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Meer lezen?
Ode aan Wijnand Zwart’s superzuinige zelfbouw-auto.
Slimme groei
Zonnecellen van tandpasta


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode: 3 nummers voor slechts 15 euro.

 

Over de schrijver

2 reacties op “Nieuwe techniek laadt mobieltjes en auto’s draadloos op”

Reacties zijn uitgeschakeld.