Nieuwe vrienden maken als volwassene: zo pak je het aan

Tijdens de coronapandemie Naar schatting zijn er zo’n 200.000 expats in Nederland. Voor die expats is het lang niet altijd even makkelijk om Nederlandse vrienden te maken. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, hebben de meesten van ons namelijk al een vaste groep mensen om zich heen verzameld. Vrienden, die we kennen van school, de studie, sport of van ons werk. Heel veel tijd voor nieuwe vriendschappen lijken we niet in te ruimen.

In Amerika is dat heel anders. Het land is daar zo groot, dat een verhuizing (na je studie of voor een nieuwe baan) er vaak voor zorgt dat je duizenden kilometers verderop een hele nieuwe vriendenkring moet opbouwen. En daarin ben je niet de enige. Amerikanen staan daarom over het algemeen net wat meer open voor het leggen van nieuwe contacten en het aangaan van nieuwe vriendschappen op latere leeftijd is mijn ervaring.

Ook in Nederland wordt natuurlijk verhuisd, al is de afstand wel wat korter en de reis naar je oude vrienden dus wat meer behapbaar. Toch is het handig om in je nieuwe woonplaats vrienden te maken. Helemaal los van het feit dat 40% van de volwassen bevolking van ons land zich wel eens eenzaam voelt en dus ook wel wat nieuwe vrienden kunnen gebruiken. Maar hoe pak je dat aan, als volwassene? We hebben wat tips op een rij gezet…

1.Word lid van een club

En met club bedoelen we eigenlijk alles wat jouw interesse heeft en waar je dus gelijkgestemden tegenkomt. Schrijf je in bij een sportschool, ga naar yoga, doe een vegan kookworkshop, een fotografiecursus of neem schilderles.

2.Ga eens langs bij je buren

Zeker in grote steden hebben we vaak geen idee wie onze buren zijn, wat ze doen en wat hun interesses zijn. Zonde, want misschien zijn je buren net als jij wel filmfreak of fanatieke tuinder. Bel dus eens aan, nodig ze uit voor een kop koffie, ga naar buurtborrels en neem een kijkje bij inspreekavonden over jouw (nieuwe) buurt.

3.Spreek je netwerk aan

Geliefden en werk vinden via je netwerk is inmiddels gemeengoed, maar het koppelen van nieuwe vrienden voelt toch een beetje raar en onwennig. Toch kan het enorm goed werken om eens rond te vragen in je netwerk of iemand nog iemand kent, die in jouw nieuwe stad woont of -net als jij – ook heel erg van koken houdt (bijvoorbeeld). Misschien ontstaan er wel nieuwe vriendschappen met de zus van je vriendin, de nicht van je buurman of de collega van je lief.

4.Vriendschapsdaten

Net als een nieuwe liefde vinden, kan je ook voor het maken van nieuwe vrienden terecht op allerlei apps en sites. Zo kan je naar MeetUps, je inschrijven bij organisaties als Nieuwe Mensen Leren Kennen of Bumble of je kan samen bijvoorbeeld gaan trashdaten (samen het zwerfafval in jouw buurt opruimen). En als er niks van je gading bijzit, kan je natuurlijk je eigen Meetup aanmaken bijvoorbeeld. Dat deed de Amerikaanse Dale Pollekof, die na haar 70e naar de andere kant van Amerika verhuisde en het lastig vond nieuwe vrienden te maken. Lees haar verhaal in de New York Times.

5.Trek jezelf uit die comfortzone

Naar een buurtborrel gaan waar je niemand kent of met onbekende collega’s de kroeg in, is niet altijd even makkelijk. Toch is het slim om jezelf over die drempel te trekken en volmondig ‘ja’ te zeggen tegen al dit soort uitnodigingen. En als die uitnodigingen er niet zijn, kan je je collega’s natuurlijk zelf uitnodigen. Wees niet te bang voor afwijzing en ga gewoon het gesprek aan: wees geïnteresseerd in mensen.

Heb jij nog tips voor het sluiten van nieuwe vriendschappen? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

11 gedachten over “Nieuwe vrienden maken als volwassene: zo pak je het aan”

 1. ben in mij leven al 14 keer verhuisd en probeer steeds weer in te burgeren, zo ook op de Filippijnen waar ik om de 3 maanden verblijf. Heb daar mijn eigen huis. Mijn zoon woont in hetzelfde dorp en toen ik mijn huis hier kocht hoor ik nog mijn schoondochter tegen mijn zoon zeggen: nu moeten wij op zoek naar vriendinnen voor jouw moeder, waarop mijn zoon antwoordde:, wacht maar af, mijn moeder gaat niet zitten wachten tot de vriendinnen komen.Woon hier nu inmiddels 5 jaar en heb 6 goede vriendinnen, allen Filippijnsen. Met de 1 doe ik dit en met de ander dat, ook voor alle etentjes/parties van de familie van mijn schoondochter wordt ik uitgenodigd. Doe 3 x per week zumba. Ben gelukkig nog heel goed gezond, ben 71 jaar. Mijn 4 kleinkinderen gaan steeds meer hun eigen gang en zoon en sch.d hebben eigen zaken en zijn daar vaak druk mee.

 2. Ik ben iemand die het niet erg vind om alleen te zijn, ik maak moeilijk vrienden, en ik hoef niet persee zoveel vrienden.
  Maarja dat is het probleem ik mis op t middelbare echt gewoon iemand die is zegt van “he kom is een keer met mij mee naar huis gaan we wat leuks doen” tja maarja alle jongens hebben hun eigen ‘vriendengroepje’ zegmaar en t is onmogelijk om daar in binnen te dringen. je hebt namelijk in mn klas 4 groepjes: de meisjes, de ‘coole’ jongens, de computer nerds en de jongens die altijd in de les goed meedoen enz. en dan heb je mij als enige nog over. Je hebt een paar kinderen die zegmaar van t groepje de computernerds naar t groepje de ‘coole’ kinderen willen maarja dat lukt niet. en waarom ik haakjes zet bij coole is omdat t eigenlijk gwn kinderen zijn die fk mans doen maarja.
  dit was eigenlijk mijn verhaal ik weet niet of mensen me hiermee kunnen helpen t zal gewaardeerd worden. ik ga gewoon door met alleen zijn

 3. dat blijft voor mij een levensklus.. het stadse leven kan behoorlijk individualistisch zijn en solistischen tegelijkertijd heb ik ook alles voor de deur, maar ik ben wel blij met de technologie van vandaag de dag. ik heb via het klassieke platform Facebook mij aangesloen bij buurtpaginas. en verder ga ik wel eens naar meetups van de app meetup en NMLK ook. soms kan het erg tegen vallen hangt van je eigfen ervaringen maar soms kan het ook leuk zijn. Geen hoge verwachtingen hebben en vooral blijven proberen. en leuk dat ik hier nog n pagina lees vrienden voor vrienden die ken ik nog niet. en verder struin ik all krantjes af voor aciviteiten ben meer gebaat bij culturele evenementen dingen doen overdag. dan uitgaan in de avond. dat vind ik het meest moeiijkste vorm van communiceren tenzij je met een groepje gaat kan het leuk zijn.

 4. Er zijn best wat sites waar je deelnemer van kunt worden om nieuwe mensen te leren kennen. En samen op pad te gaan natuurlijk! Go mingle is er 1 van]. Bestaat nog niet zo lang maar ze organiseren wel leuke activiteiten.

 5. Via berichtje in plaatselijke krant: http://www.leukeluitjes.nl Je geeft voorkeur van activiteiten aan en je postcode dat krijg de matses van mensen uit je buurt met ongeveer die interesse.
  Heel leuk, blijken er leuke mensen te wonen enkele straten van je vandaan. Leeftijd maakt niet uit. Een klik moet er toch eerst komen.
  Zo ben ik afgelopen maand al met 5 mensen in contact gekomen. En al tot leuke afspraken gekomen.

 6. Ik zat 3 maanden geleden in het zelfde schuitje. Net verhuis naar Den Haag. Ik kreeg de gouden tip van een vriendin. NMLK.nl werkt voor mij erg goed. Ik heb inmiddels 10 events beleefd en hebt meer dan 100 nieuwe mensen leren kennen. Deze club zag ik bestaat al meer dan 10 jaar. Had ik dat maar eerder geweten!

 7. Ik heb een aantal leuke vrienden gevonden via de website Vrienden voor Vrienden. je kunt een profiel aanmaken en je aansluiten bij groepen met vrienden die dezelfde interesses hebben. je kunt ook gewoon je eigen groep beginnen.

 8. Ik zie leuke sites om vriendschapsdaten te bevorderen en zie meteen dat ik te oud ben in leeftijd, van lijf en leden en geest geenszins. Jullie geven een voorbeeld van een dame van 70 jaar, hetgeen ik nog niet ben. Ik heb vele verhuizingen achter de rug en mij altijd goed kunnen aansluiten. In deze nieuwe regio roepen ze luid over naoberschap maar voeren het niet in de praktijk uit. Elk voorstel wordt als “westerse onzin” bestempeld, terwijl ik daar niet vandaan kom. Een beter onderzoek of iedere burger zich kan aansluiten ongeacht leeftijd zou toch beter aansluiten bij de veelbelovende kop.

Reacties zijn gesloten.