Nieuwe waterleiding genereert groene stroom

Water Pipe 51758 640
Foto: Loggawiggler Pixabay

Elke dag stromen er grote hoeveelheden water door onze waterleidingen. Waterkracht die gebruikt kan worden voor het opwekken van energie. Een nieuw concept waterleiding zorgt ervoor dat deze waterstroom niet langer verloren gaat maar wordt omgezet in elektriciteit.
In New York is al een begin gemaakt met het opwekken van elektriciteit uit waterdruk in verschillende zuiveringsinstallaties, reservoirs en fabrieken. Frank Zammataro, oprichter van het New Yorkse bedrijf Rentricity, merkte op dat veel energie verloren gaat bij de distributie van water. Het simpele idee van Rentricity is om de energie die hierbij verloren gaat, te gebruiken om stroom te genereren. In een interview met Ben Schiller, van Co.Exist zegt Zammataro: “Er zijn voldoende punten in het systeem waar geprofiteerd kan worden van waterdruk die nu nog via kleppen wordt afgevoerd.”
Waterdruk
Het idee voor Rentricity begon toen Frank Zammataro verhuisde naar een vergaderruimte waarbij hij uitkeek op een watertoren op het dak van een gebouw. Zammataro, gespecialiseerd in informatietechnologie, zag plots de mogelijkheden die waterdruk kan bieden. Wanneer water vanuit een reservoir wordt gedistribueerd naar lagere delen van een stad, wordt het snel stromende water in de pijpleidingen afgeremd. Zo wordt voorkomen dat de druk niet te hoog is wanneer de kraan wordt opengedraaid. Op diverse punten in de waterleiding wordt waterdruk naar beneden gebracht en met behulp van speciale kleppen gereguleerd.
Generator
Om stroom op te wekken heeft het bedrijf een turbine-generator ontwikkeld genaamd “Flow-to-Wire.” Niets meer dan een wiel verbonden met een as en generator. Deze zorgt ervoor dat de waterdruk in de pijpleiding omlaag gaat en de waterstroom wordt vertraagd. Het water drijft het wiel aan en met behulp van een generator wordt een elektrische veld gecreëerd. Het concept en de technologie is volgens het New Yorkse bedrijf simpel en betaalbaar.
Bij een waterzuiveringsinstallatie in Keene, New Hampshire heeft de toegepaste technologie al voor een halvering van het energiegebruik gezorgd. Met de afdeling Milieu van de stad New York wordt nu onderzocht of er ook elektriciteit kan worden opgewekt uit rioolwaterzuiveringsinstallaties.  Door de waterleidingen van de metropool stroom dagelijks 1,6 miljard liter water, volgens Zammataro is dit pure energie wat verloren gaat.
Compensatie
Wereldwijd wordt het elektriciteitsverbruik van alle vormen van waterproductie, inclusief het ontzilten van water, geschat op ongeveer 7% van het totale stroomgebruik. Deze kosten kunnen worden gecompenseerd door elektriciteit op te wekken uit waterkracht.
Hoewel de hoeveelheden elektriciteit die gegeneerd worden misschien niet heel groot zijn, heeft het model van Rentricity’s zeker voordelen; de opgewekte stroom is zeer betrouwbaar en blijft leverbaar. Daarbij is de apparatuur om de energieopwekking mogelijk te maken, goedkoop en makkelijk toepasbaar. De kans is reëel dat deze ‘simpele’ uitvinding een belangrijke aanvulling zal worden op onze toekomstige waterinfrastructuur.
Deze bijdrage is geschreven door Aidylistic communicatie
Bron: Co.Exist, Ecomagination.
Lees ook:
Eerste Nederlandse woonhuizen op aardwarmte een feit
Hoe duurzaam was de ‘frituurvlucht van KLM naar Rio
Proef gestart om met aardwarmte muren te verwarmen

Over de schrijver

1 gedachte over “Nieuwe waterleiding genereert groene stroom”

  1. Ik kan me niet voorstellen hoe waterkracht voor het opwekken van energie gebruikt kan worden! Mijn broer is MKB-er, en hij wil een nieuw kantoor bouwen, dus verschillenden leidingssystemen horen erbij. Het plan is dat het bouw wordt zo veel mogelijk verduurzaamd, dus misschien gebruikt hij zo’n techniek in zijn waterleidingssysteem.

Reacties zijn gesloten.