Nieuwe werkers ongelukkig thuis

132068864 Bb48A1048F
Foto: Lepti (Flickr)

Lekker thuis aan de keukentafel het werk afhandelen klinkt aantrekkelijk, maar is minder populair dan gedacht. Medewerkers van flexibel werkende bedrijven missen de sociale interactie als ze hele dagen thuiswerken, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory.

Medewerkers thuis ervaren vooral minder onderlinge support van collega’s. Directeur Heezen van Effectory: ‘Contact met collega’s blijft één van de belangrijkste motivators op het werk. Collega’s zorgen voor plezier, betrokkenheid en een soepele samenwerking. Als deze omgang vermindert kunnen medewerkers zich verloren voelen’. Dit geldt vooral voor starters op de arbeidsmarkt, die werken liever tussen collega’s.

Ook uit andere hoeken duiken er kritische kanttekeningen op bij de lofverhalen over het nieuwe werken. Pleinplus noemt onder andere de volgende nadelen:

1.Communicatie Het contact met collega’s wordt er niet beter op. Voor 63 procent van de werknemers is dit zelfs een reden om lekker op kantoor te blijven.

2.Samenwerking Coördinatie, onderlinge affiniteit en vertrouwen zijn lastiger te realiseren als werknemers (een deel van hun tijd) thuis werken.

3.Productiviteit Het is onduidelijk of de resultaten van thuiswerken echt beter zijn, zeker wanneer het om creatieve en innovatieve ideeën gaat. Die ontstaan namelijk eerder bij de koffiemachine op kantoor dan bij het Senseo-apparaat thuis.

Toch hoeven deze nadelen geen probleem te zijn. Microsoft laat zien dat het Nieuwe werken echt over flexibiliteit gaat: om voor elk soort werk de juiste plek en de juiste tijd te kiezen. Een brainstormsessie samen met collega’s op kantoor, mail thuis checken aan de keukentafel. De keus is aan de werknemer zelf: thuiswerken is geen verplichting maar een mogelijkheid. Het kantoor van Microsoft bestaat uit vele verschillende soorten werkplekken en de werknemer kiest zelf waar hij gaat zitten.

Bron: Effectory, Pleinplus

Lees ook:

Over de schrijver