Trend: niet meer douchen en geen zeep meer gebruiken

Een paar weken geleden, op de piek van onze tweede hittegolf, had ik met een vriendin een gesprek over onze douchegewoonten. Zij douchte minimaal twee keer per dag, omdat ze dat heerlijk vond. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met elke dag douchen en poedel de helft van de tijd vrolijk met een washandje en koud water bij de wastafel. Dit ritueel begon ongeveer in dezelfde tijd, dat ik besloot mijn haar nog maar één keer per week te wassen (ik heb ‘no poo’ geprobeerd, maar dat vond ik na maandenlang dof en vettig haar toch een ‘no go’.).

De Cijfers

Afhankelijk van de douchekop en hoe snel je water warm wordt (en hoe lang je het dus moet laten doorstromen) gebruiken we in Nederland gemiddeld 51 liter water per douchebeurt. Dat is ongeveer 7 liter water per minuut. Over het algemeen gaat 80% van ons warm water gebruik op aan douchen. Warm water belast het milieu 50 keer zoveel als koud water. Als je dan ook nog eens bedenkt, dat koud douchen supergezond voor je is, is het misschien toch een overweging waard.

Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden verkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat is in totaal 490 miljoen euro, volgens Milieu Centraal.  Maar we besparen niet alleen geld, maar ook tijd. Iedere Nederlander staat namelijk gemiddeld zo’n 120 dagen van z’n leven onder de douche! Die vriendin van mij dus iets meer en ik dus wat minder. Daarin ben ik trouwens niet de enige.

Niet meer douchen

In The Guardian was deze week te lezen dat een hele groep mensen -in het verlengde van de no poo-beweging – zich niet meer met zeep wast. Zij willen bacteriën hun werk laten doen en zeep, zo is de theorie, verwijdert het beschermende vetlaagje van je huid en tast de pH-waarde aan. Bacteriën leven van de ammoniak uit ons zweet en houden ons dus op een natuurlijke manier schoon. Net als de microben in ons darmstelsel, beschermen ze ons tegen ziekteverwekkers en houden ze ons gezond door allerlei vitaminen en andere nuttige chemicaliën aan te maken.

Uitdrogende huid

Nou was mijn persoonlijke beweegreden om minder te gaan douchen inderdaad vooral mijn uitdrogende huid. Net als bij het wassen van mijn haar, leek ik in een vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen van wassen en daarna weer oppeppen. In het geval van mijn haar was dat verzorgende crèmespoeling en verstevigende schuim, gel of lotion. In het geval van zeep onder de douche, was dat met liters bodylotion of olie.

Ook daarin blijk ik overigens niet de enige te zijn, want in onze overdreven hygiënische tijd, vieren huidziektes als eczeem en acne hoogtij en is iedereen koortsachtig op zoek naar oplossingen voor een droge huid. Iets waar de beauty industrie natuurlijk gretig op inspeelt met hun zeep, deo en bodylotion waarvan ze beloven, dat het je huid hydrateert en je pH-waarde in balans houdt. Maar waarom niet uit die vicieuze cirkel stappen, de oorzaak van het probleem aanpakken en dus minder je haar wassen en minder onder de douche staan met liters zeep.

Toch niet stinken

De geïnterviewden uit het artikel in The Guardian hebben stuk voor stuk al jaren niet meer onder de douche gestaan. Toch stinken ze niet, zo stellen ze. Ook niet als ze zes uur per week peentjes zweten in de sportschool. Hun geurloze oksels zijn volgens hen een teken van een gezonde microbioom van de huid. Iets waar overigens (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor is, want -zo waarschuwt een wetenschapper- er is vooral heel veel dat we nog niet weten.

Probiotica voor de huid

Toch lijkt de interesse voor het microbioom van de huid te groeien. En vooral voor de vraag of we een gezond microbioom kunnen stimuleren door een soort probiotica op de huid te smeren. De markt van de probiotische huidverzorging is de afgelopen vier jaar dan ook met meer dan 300% gegroeid. De vraag is dus of we over een tijdje helemaal geen zeep meer gebruiken, het douchen overslaan en ons in plaats daarvan insmeren met een soort probioticamiddel om niet te stinken.

Zeep

Hoe het ook zij: ik heb vooralsnog geen afscheid genomen van mijn oude, vertrouwde stukje zeep. Dat heeft toch te maken met het feit, dat ik heel graag lekker fris ruik en op de één of andere manier bang ben dat alleen water hiervoor niet (altijd) genoeg is. En over één ding lijkt iedereen het eens te zijn: je handen moet je sowieso altijd met zeep blijven wassen. Dat heeft te maken met hygiëne, terwijl het wassen van je haar en de rest van je lichaam weinig tot niks met hygiëne te maken heeft, aldus Skotnicki, een dermatoloog uit Toronto.

Zou jij overwegen om je niet meer te douchen en geen zeep meer te gebruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

79 reacties op “Trend: niet meer douchen en geen zeep meer gebruiken”

  1. Ik gebruik zeker al een jaar of 3 geen shampoo meer, bevalt prima en mijn haar ziet er veel beter uit dan toen ik het nog gebruikte.. Geen pluizenbol meer en veel minder gespleten puntjes. Zeep slechts af en toe onder de oksels, verder alleen water en koud afdouchen. Ook vaak gewoon aan de wastafel met een washandje. Ik stink niet.

Reacties zijn uitgeschakeld.