Trend: niet meer douchen en geen zeep meer gebruiken

Een paar weken geleden had ik met een vriendin een gesprek over onze douchegewoonten. Zij douchte minimaal twee keer per dag, omdat ze dat heerlijk vond. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met elke dag douchen en poedel de helft van de tijd vrolijk met een washandje en koud water bij de wastafel. Of, als ik het even niet kan opbrengen, met warm water, maar nog steeds: washandje, wastafel. Dit ritueel begon ongeveer in dezelfde tijd dat ik besloot mijn haar nog maar één keer per week te wassen (ik heb ‘no poo’ geprobeerd, maar dat vond ik na maandenlang dof en vettig haar toch een ‘no go’). Na de  ‘no poo’ (geen shampoo) rage kon je er natuurlijk op zitten wachten dat de volgende trend zich aandiende, die net even een stapje verder ging: niet meer douchen én geen zeep meer gebruiken. 

De douche cijfers

Laten we ons eerst eens even focussen op dat douchen. Afhankelijk van de douchekop en hoe snel je water warm wordt (en hoe lang je het dus moet laten doorstromen) gebruiken we in Nederland gemiddeld 51 liter water per douchebeurt. Dat is ongeveer 7 liter water per minuut. Over het algemeen gaat 80% van ons warm water gebruik dan ook op aan douchen. En dat terwijl warm water het milieu 50 keer zoveel belast als koud water. Als je dan bedenkt, dat koud douchen supergezond voor je is, is het misschien toch een overweging waard om je eraan te wagen. Ik moet heel eerlijk zeggen: vroeger toen ik nog vakantie vierde op tropische eilanden ging me dat prima af, maar in ons koude kikkerlandje blijf ik het een uitdaging vinden. Naarmate het buiten kouder wordt, wordt mijn douche warmer en in grauwe wintermaanden als deze krijg ik zelfs de moed niet bij elkaar verzameld om koud af te douchen.

Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden verkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas (en dat kan ook geen kwaad met die stijgende energieprijzen). Dat is in totaal 490 miljoen euro, volgens Milieu Centraal.  Maar we besparen niet alleen geld, maar ook tijd. Iedere Nederlander staat namelijk gemiddeld zo’n 120 dagen van z’n leven onder de douche! Die vriendin van mij dus iets meer en ik dus wat minder. En die mensen die volgens de nieuwste trend helemaal niet douchen (of zeep gebruiken) halen het gemiddelde al helemaal omlaag.

Niet meer douchen

In The Guardian was  te lezen dat een hele groep mensen -in het verlengde van de no poo-beweging – zich niet meer met zeep wast. Zij willen bacteriën hun natuurlijke werk laten doen en zeep, zo is de theorie, verwijdert het beschermende vetlaagje van je huid en tast de pH-waarde aan. Bacteriën leven van de ammoniak uit ons zweet en houden ons dus op een natuurlijke manier schoon. Net als de microben in ons darmstelsel, beschermen ze ons tegen ziekteverwekkers en houden ze ons gezond door allerlei vitaminen en andere nuttige chemicaliën aan te maken.

Uitdrogende huid

Nou was mijn persoonlijke beweegreden om minder te gaan douchen niet zo zeer om water of energie te besparen, maar om iets te doen tegen mijn uitdrogende huid. Net als bij het wassen van mijn haar, leek ik in een vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen van wassen en daarna weer oppeppen. In het geval van mijn haar was dat verzorgende crèmespoeling en verstevigende schuim, gel of lotion (waarmee ik mijn haar weer vies maakte en het weer moest wassen). In het geval van mijn lijf was dat: inzepen onder de douche en dat dan weer recht trekken met met liters bodylotion of olie (wat ik eigenlijk heel onprettig vind aanvoelen, want overdadig vettig).

Ook daarin blijk ik overigens niet de enige te zijn, want in onze overdreven hygiënische tijd, vieren huidziektes als eczeem en acne hoogtij en is iedereen koortsachtig op zoek naar oplossingen voor een droge huid. Iets waar de beauty industrie natuurlijk gretig op inspeelt met hun zeep, deo en bodylotion waarvan ze beloven, dat het je huid hydrateert en je pH-waarde in balans houdt. Maar waarom niet uit die vicieuze cirkel stappen, de oorzaak van het probleem aanpakken en dus minder je haar wassen en minder onder de douche staan met liters zeep.

Toch niet stinken

De geïnterviewden uit het artikel in The Guardian hebben stuk voor stuk al jaren niet meer onder de douche gestaan. Toch stinken ze niet, zo stellen ze (ik kan het natuurlijk niet controleren). Ook niet als ze zes uur per week peentjes zweten in de sportschool. Hun geurloze oksels zijn volgens hen een teken van een gezonde microbioom van de huid. Iets waar overigens (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor is, want -zo waarschuwt een wetenschapper- er is vooral heel veel dat we nog niet weten.

Probiotica voor de huid

Toch lijkt de interesse voor het microbioom van de huid te groeien. En vooral voor de vraag of we een gezond microbioom kunnen stimuleren door een soort probiotica op de huid te smeren. De markt van de probiotische huidverzorging is de afgelopen vier jaar dan ook met meer dan 300 procent gegroeid. De vraag is dus of we over een tijdje helemaal geen zeep meer gebruiken, het douchen overslaan en ons in plaats daarvan insmeren met een soort probioticamiddel om niet te stinken. Of dat we dat probioticamiddel ook achterwege kunnen laten en ‘gewoon’ kunnen volstaan met wat water zo nu en dan.

Zeep

Hoe het ook zij: ik heb vooralsnog geen afscheid genomen van mijn oude, vertrouwde stukje zeep. Dat heeft toch te maken met het feit, dat ik heel graag lekker fris ruik en op de één of andere manier bang ben dat alleen water hiervoor niet (altijd) genoeg is. En over één ding lijkt iedereen het in ieder geval eens te zijn: je handen moet je sowieso altijd met zeep blijven wassen. Dat heeft te maken met hygiëne, terwijl het wassen van je haar en de rest van je lichaam weinig tot niks met hygiëne te maken heeft, aldus Skotnicki, een dermatoloog uit Toronto. Maar ik neem het zekere voor het onzekere.

Zou jij overwegen om je niet meer te douchen en geen zeep meer te gebruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

105 gedachten over “Trend: niet meer douchen en geen zeep meer gebruiken”

 1. Topsy van d fam. Langereis

  Leuk artikel. En zeker de moeite van het proberen waard. Al was het maar om er achter te komen of dat voor jou ook geldt.
  Ik douche 2x in de week, gemiddeld 5 minuten. Niet koud, (lukt niet met mijn douchekraan) maar lauw. De rest van de week aan de kraan, heerlijk met koud water, dat gaat me steeds beter af. Zeep gebruik ik bijna niet, hooguit voor de edele delen. En ook dat bevalt me prima. 1x in de week was ik mijn haar onder de douche, wel met een goeie shampoo. Verder gebruik ik geen smeermiddelen om de boel weer vet te maken. Wel af en toe kamille olie of een eigen gemaakte olie van paardebloemen, voor de spieren om ze soepel te houden.
  Ik sta helemaal achter het idee, dat je het lichaam weer zelf het werk laat doen. Bijkomend voordeel is, dat ik minder last van de kou heb. Juist in de winter.

 2. Goed idee, om minder te douchen en minder zeep ed.
  Toch boost je jezelf als je een koude douche neemt het hele jaar door. Immuunsysteem beschermt je nog meer hierdoor voor virussen , bacterieen en welvaartziektes. Plus economisch voordeel. En duurzamer.
  Advies is om rustig te beginnen en let op je ademhaling. Succes. Warme groet Jan.

 3. Gebruik van zeep heb ik in 1976 al afgezworen. Tijdens mijn opleiding voor Ziekenverzorgster, had ik les van een Maatschappelijk Werkster, die toen al zei. ‘ Zeep is onnodig om te gebruiken.’ Ze gaf de redenen op die jullie ook benoemen, plus dat zeep een geur op je huid achterlaat die mogelijk helemaal niet past, bij jouw eigen lichaamsgeur. Gevolg hiervan is dat je er juist van gaat stinken.

  Het besluit was snel genomen en ik heb er nooit spijt van gehad.

Reacties zijn gesloten.