Nieuwste zonnecel is om mensenhaar te winden

Ook bij buigen gaat de zonnecel niet kapot. Foto: Nature communications

Zonnecellen worden kleiner en kleiner. De nieuwste is dunner dan spinnenzijde en uitermate buigzaam. Zo buigzaam zelfs dat hij om een enkele menselijke haarstreng is te winden.
Het apparaatje van 1,9 micrometer dik bestaat uit minuscule elektroden op een speciaal soort plastic folie. Je voelt het gewicht niet, dus je kunt het zonder problemen als een soort badge op je kleding dragen. Ondertussen zet hij net als elke andere zonnecel zonlicht om in elektrische stroom.
Volgens de Japanse en Oostenrijkse ontwikkelaars is de minizonnecel op die manier ideaal voor ouderen: hij levert de energie voor sensoren die de gezondheid in de gaten kan houden. Een setje batterijen bij je dragen is dan niet meer nodig.
Het onderzoeksteam hoopt de ultradunne zonnecel nu nog wat verder te verbeteren, zoals de snelheid waarmee zonlicht in elektriciteit wordt omgezet, maar verwacht dat het apparaatje binnen vijf jaar praktisch te gebruiken is.
Het hele onderzoek staat beschreven in Nature Communications.
Bron: Faqt
Lees ook
Stadsvogels zingen hoger om boven geluid uit te komen
We leven in bacteriesoep
Dorpje te koop

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020