Nils Roemen: “We leven in een wereld vol overvloed, we moeten die alleen nog leren gebruiken”

Nils Roemen 356X4001
Nilsroemen.com (Foto Gemaakt Door Punkmedia)

Nils Roemen is één van de bedenkers en grondleggers van durftevragen, een idee dat zes jaar geleden ontstond en nu in Nederland dromen waarmaakt. durftevragen zorgt ervoor dat ‘sociale overwaarde’ wordt ingezet en mensen geven én krijgen wat ze echt willen. Ondertussen is #durftevragen de meest gebruikte hashtag op Twitter. Nils: “Wij kwamen er achter dat we de kennis en kunnen van mensen kunnen aanboren. Er wordt wel eens gezegd dat we in een crisis leven, maar ik zie het tegenovergestelde: we leven in een wereld vol overvloed. We moeten alleen nog leren hoe we dat gebruiken. Op dit moment is voor elkaar krijgen wat je wilt makkelijker dan ooit tevoren. Want het leeuwendeel van de mensen wil nu eenmaal mooie dingen voor elkaar krijgen.”
Nils Roemen en het durftevragen team organiseren ‘waarmaakdagen’ door het hele land en geven workshops. Je betaalt voor deze sessies door middel van waardebepaling achteraf. Ook op de hetkanWel avondwinkel van 12 juni in Utrecht verzorgt Nils een prikkelende stand-up inspiration sessie. Geef je snel op als je hem live wilt zien.
hetkanWel interviewde Nils alvast over zijn persoonlijke verhaal.
Nils kwam het fenomeen sociale overwaarde op het spoor toen hij als ondernemer zag dat mensen bang waren om hulp te vragen aan een ander: “De ‘common sense’ in dit land is: gij zult het in uw eentje kunnen. Camoufleer uw fouten en deel uw succes. Ga aan de haal met successen van anderen, dat is goed voor je carrière, maar laat je zwaktes niet zien.” Durftevragen is ontstaan toen een vriend van Nils, Herman Dummer, hem opbelde omdat er op het laatste moment een stand was vrijgekomen op een beurs: “We dachten: wat nou als we in die stand geen product aanbieden, maar mensen de kans geven om te vragen wat ze echt willen. Wat we merkten is dat andere mensen meteen begonnen mee te denken,
Durftevragen Cover1
Download Het Gratis Durftevragen Pdf Boek Op Www.durftevragen.com

zonder dat ze daar iets voor terug verwachtten. Ze zeiden: ‘Ik heb nog wel het een en ander op zolder staan’ of ‘toevallig ken ik wel iemand die jou kan helpen’.”
Met durftevragen komt Nils op veel plekken in aanraking met duurzaamheiddenkers. Ook de hetkanWel avondwinkel staat in het teken van de duurzame consument. Maar wat heeft durftevragen met duurzaamheid te maken? Nils: “Duurzaamheid is een gedrevenheid en een mentaliteit die voorkomt uit het verlangen dat het nog wat langer mag duren voordat het op is. Daarvoor is zuinigheid, zorgvuldigheid en liefdevoller met zaken omgaan nodig. Je moet simpelweg meer opbouwen dan dat je afbreekt. Dus het gaat dan niet alleen over het beter omgaan met energiebronnen, maar ook het slimmer gebruiken van lieve mensen die jou graag helpen. In Nederland hebben we geleerd: kinderen die vragen worden overgeslagen. Ik weet niet hoe de toekomst eruit gaat ziet, maar ik weet alleen dat we op dit moment hulpkracht verspillen. Als duurzaamheid gaat om het terugdringen van verspilling dan is durftevragen daar een handige tool bij.”
Voor persoonlijk gewin vraagt Nils niet veel: “Ik vraag mensen om mee te bouwen aan een mooiere wereld. Mijn co-work plek in Nijmegen is een pand wat ik kado heb gekregen. De tafel die er staat is door een meubelmaker met behulp van resthout in elkaar gezet. Materiaal dat anders weggegooid was.”
Nils denk dat je mensen aantrekt door zo cool mogelijke dingen te doen en op zo groot mogelijke schaal, zonder je te richten op één doelgroep. Rainer Nölvak die Estland in één dag schoonmaakte heeft een fenomenale indruk op Nils gemaakt: “Hij is niet gaan kijken: wat is mijn doelgroep? Maar hij is gaan roepen: ik ga Estland schoonmaken en wie doet er mee? Dat er dan 50.000 mensen op afkomen is erg handig. Het beste is om zichtbaar met duurzaamheid bezig zijn op een praktische manier”. De avondwinkel is op dezelfde wijze een zichtbaar en bewustmakend initiatief. Een grote gemeenschap is zich al bewust, denkt Nils, maar weet nog niet hoe zo ernaar moeten handelen. Dan is er nog een gigantische gemeenschap die daar achterligt, die moeten nog bewust worden: “Die al bewuste groep mensen
800Px Rainer Nõlvak 2012
Rainer Nölvak Organiseert Ook World Clean Up Day 2012.

moeten we een doeperspectief geven. Ze kunnen kleding kopen bij de avondwinkel of Nederland schoonmaken in één dag, op 21 september Keep It Clean Day. Daar groeien dan pakkende succesvoorbeelden uit voort, die de groep mensen die nog niet bewust zijn een overtuigingsperspectief geeft”.
Welk doeperspectief stelt hij zichzelf voor ogen als hij ’s ochtends opstaat?: “Ik wil keer op keer bezig zijn met mensen uitleggen hoe je zinvoller kunt benutten datgene wat we aan het verspillen zijn. Ik wil dat de wereld mooi blijft en ik zie dat het kan. Onbenutte en gemiste kansen, daar kan ik niet tegen, maar het schreeuwt er echt van op dit moment.” Volgens Nils zal er in de wereld een mentaliteitsverandering gaan plaatsvinden, maar voordat het zover is moeten er een aantal tegenslagen overwonnen worden: “We moeten afscheid nemen van het idee dat geld het oplossende middel is. Als we in Nederland 7 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte hebben leeg hebben staan, dat is per dakloze 388 vierkante meter, maar we zijn nog steeds niet in staat dat anders te gebruiken dan er geld voor te vragen, dan is er iets heel erg raars aan de hand.” Over vijftig jaar zullen we beter in staat zijn oplossingen tegen verspilling in te zetten, maar de wereld zal er wel totaal anders uit gaan zien: “Afrika wordt de groenste economie en wij een derde wereld land. Ik zou me kunnen voorstellen dat er in Afrika straks dingen zijn zoals ‘Cordaid Europe’.”
Het succes van durftevragen zorgt ervoor dat veel mensen die Nils tegenkomt onder de indruk van hem zijn. Hij vind zelf dat het achteraf makkelijk praten is: “Ik heb het wel een beetje richting gegeven, maar ik kijk ook met verwondering naar wat er allemaal gebeurt en lukt. Dat is een constante uitwisseling tussen in beweging zettende energie en vervolgens een weerspiegeling: je krijgt van alles terug. Die wederkerigheid zie ik als een belangrijke waarde in het leven: dat je jezelf weerspiegelt ziet in de ander. Een fantastische film kijken in je eentje is lang niet zo waardevol als dat delen met iemand en met elkaar lachen en huilen. Hoe waardevol is het als je een wereldrecord loopt en niemand ziet het? Of als je een heel land schoonmaakt en niemand heeft het door? Voor mij is het van belang dat mijn werk evenveel van waarde is voor mijzelf, als voor de interactie met een omgeving”.
Een goed voorbeeld hiervan is dat Nils geen tarief hanteert waarvoor je hem als spreker kunt inhuren: “Ik werk met waardebepaling achteraf, je mag mij teruggeven wat je wilt. Als je op die manier werkt en je gaat naar een plek toe, dan ben je daar omdat je er ook werkelijk wilt zijn voor jezelf. Dan pas heb je een goede uitwisseling van energie. Ik heb ook wel eens voor een tarief gewerkt, maar dan zat ik op een plek omdat ik ervoor betaald werd. Daar ben ik mee gestopt want daar werd ik niet gelukkig van. Nu is het soms zo dat ik naar huis rij met een fles wijn terwijl ik niet drink. Als ik daar een klote gevoel bij krijg betekent het dat ik er die avond niet was omdat ik het zelf wilde.”
Wil jij Nils Roemen live zien? 12 juni verzorgt hij in de hetkanWel avondwinkel in Utrecht een prikkelende stand-up inspiration sessie. Geef je hier snel op. Naast Nils Roemen zijn er twee boetieken aanwezig waar je duurzame schoenen en kleding kunt kopen. En aan de bar kun je gezellig borrelen. 
Wil je meer weten over durftevragen of je aanmelden voor een workshop van Nils Roemen? Kijk op de website van durftevragen
In dit filmpje vertelt Nils meer inspirerends over durftevragen:

Lees ook
Laura’s zoektocht naar de ecoschoen
Jan Rotmans: “Wie niet duurzaam doet is dief van eigen portemonnee”
Tom Vroemen: “Iedereen kan investeerder of ondernemer zijn”
 
Blogger Roza zoekt voor hetkanWel naar de spirituele drijfveren van tien groene denkers en doeners. Dit is het vierde interview in de serieDe drie andere denkers zijn Jan RotmansMarijke Kuipers en Tom Vroemen.

Over de schrijver