Tijdens zijn reis in Borneo zag de oprichter van NNRGY, Jan-Govert van Gilst, hoe enorme stukken bos werden gekapt. Van het oorspronkelijke regenwoud bleek nog maar 20% over te zijn. Hij ontdekte dat er ook in andere delen van de wereld bossen worden gekapt.om vervolgens over grote afstanden naar hier te worden getransporteerd. Hij besloot daarom om op zoek te gaan naar nieuwe groene grondstoffen met een lage ecologische voetafdruk die we gewoon in Nederland kunnen verbouwen. Dat was nog best een uitdaging maar het is gelukt!
We spraken Jan-Govert van Gilst over het produceren van papier zonder hout, beton zonder cement en plastic zonder olie.
Olifantsgras
NNRGY maakt hiervoor namelijk volop gebruik van olifantsgras. Jan-Govert van Gilst licht toe:
“Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat veel CO2 vastlegt. Per jaar zo’n 30.000 kg/ha, dat is wel vier keer zoveel als een bos! Dit soort planten worden daarom ook wel energiegewassen genoemd. Daar komt onze naam vandaan: NNRGY.”
“Olifantsgras bevat waardevolle groene bouwstenen waaronder cellulose en lignine, de stof die het gras stevigheid geeft. Daar maakten we eerder al papier van. Nu ontwikkelen we er ook andere materialen van.”
Een schone bodem
Wij vroegen ons af of dit bijzondere gewas geen schade kan veroorzaken in onze Nederlandse natuur. Volgens Jan-Govert van Gilst hoeven we ons daarvoor geen zorgen te maken:
“Olifantsgras is een plant waarvan de wortels niet woekeren en de plant zaait niet uit. Na de teelt zijn de wortels eenvoudig te verwijderen. Bovendien is het een sterk gewas dat nog geen ziektes kent en de wortels maken de bodem schoon. Fytoremediatie heet dat.” Bij de teelt van olifantsgras worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en het hoeft niet te worden bemest.
“Het vermeerderen van de plant gebeurt door de wortel te scheuren. Er zijn ook juist onderzoeken die aantonen dat de biodiversiteit toeneemt.
Papier zonder hout
Normaal papier is ongeveer vijf keer te recyclen. Dat komt omdat de vezels daarna sterk in kwaliteit teruglopen en bovendien te kort worden. Jan-Govert van Gilst vertelt dat door er een nieuwe sterke vezel van olifantsgras aan toe te voegen het langer gerecycled kan worden:
“Het is dan niet nodig om daarvoor hout van bomen te gebruiken. De ontwikkeling gaat verder want we zijn nu aan het onderzoeken hoe we de cellulose zelf uit de plant kunnen halen. Dan is dat de basis voor een nieuwe papiersoort.”
Composteerbare verpakkingen
Op dit moment is NNRGY druk bezig met het maken composteerbare verpakking met olifantsgras ter vervanging van plastic verpakkingen. Jan-Govert vertelt enthousiast:
“We hebben de eerste prototypes onder productieomstandigheden getest. Die testen zijn veelbelovend en we willen dit jaar nog in productie en gaan opschalen.”
“In onze verpakkingen zitten geen schadelijke stoffen en ze zijn composteerbaar. Heb je groente die je weg wil gooien, dan kan dat samen met de verpakking bij het GFT. Verder zien de verpakkingen er door de vezels en de kleur erg natuurlijk uit waardoor het product in het schap veel mooier toont. Daarnaast maken we ook andere producten zoals designschalen voor op tafel.”
Plastic zonder olie en beton zonder cement
NNRGY is al een heel eind gekomen. Maar ze zijn nog niet klaar. Jan-Govert van Gilst:
“Onze droom is om materialen te vervangen die schade toebrengen aan ons of onze leefomgeving. We willen materialen en producten op de markt brengen met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk: papier zonder hout, beton zonder cement en plastic zonder olie.”
“Dat plastic zonder olie maken we bijvoorbeeld uit de houtachtige vezels van olifantsgras en aardappelzetmeel. Het is biobased en volledig bio-degradable. Er blijft dus na gebruik niets over dat schadelijk is voor de natuur.”
Wil jij meer weten over NNRGY? Klik dan hier voor de site of volg ze via Twitter.
NNRGY ontwikkelt duurzaam verpakkingsmateriaal
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur