‘No-Spend November’: drie manieren om te consuminderen

Het is een concept dat is overgewaaid vanuit Amerika: ‘No-Spend November’. Het principe is simpel: in november houd je de hand op de knip en geef je – behalve het hoognodige – zo min mogelijk uit, zodat je in december helemaal los kunt gaan op het doen van kerstinkopen. Een financiële detox wordt het ook wel genoemd. Een maand lang wat minder consumeren is natuurlijk altijd toe te juichen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu, maar dan alsnog helemaal los gaan in december? Dat kan anders! Daarom geven we vandaag drie tips om niet alleen van No-Spend November een succes te maken, maar dit ook door te trekken in de decembermaand.

Kijk wat je nog hebt en hergebruik

Ken je dat? Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak was je er van overtuigd dat alle overbodige dingen nu écht het huis uit zijn, maar nu je – zeker na een coronapandemie – om je heen kijkt lijkt je huis toch weer vol gelopen te zijn met spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Misschien heb je een verzameling mooie tijdschriften in een mand liggen, ligt er in de kast een stapel puzzels die je al gemaakt hebt, of kreeg je een mooi boek dat je inmiddels uit hebt. Geef ze door! Een cadeau is niet minder waard omdat het al eens gewaardeerd werd. Als het boek perfect past bij je schoonmoeder, waarom zou je het dan niet inpakken en cadeau doen? Moet een puzzel nog in plastic zitten om de ontvanger een mistroostige decemberdag te vermaken? Nee toch? Kijk wat je nog in huis hebt liggen en ga na of het waarde kan hebben voor een ander. Zo wordt kerst niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer en no-spend November nog gemakkelijker.

Lenen of huren

Cadeaus lenen of huren is misschien wat lastig, maar in december schaffen we ook massaal gebruiksvoorwerpen aan die we misschien maar één of twee keer (per jaar) gebruiken. Zonde! Vraag daarom eens aan de buren, aan je schoonzus, aan je vriend, je vader, of je collega of ze misschien één van de dingen waarvan je op het punt staat om ze aan te schaffen te leen hebben. Wissel bijvoorbeeld eens van kerstversiering met een goede bekende, leen je gourmetstel uit aan de buurman, vraag op je werk rond naar een crème brûlée brander of ga kerstshoppen in de kast van een vriendin. Zeker items die alleen geschikt zijn voor, of gebruikt worden tijdens de feestdagen, kun je net zo goed lenen. Kun je in je naaste omgeving niets geschikts vinden? Kijk dan eens op Peerby, het platform waarop je kunt lenen of huren van je buren, of er geen buurman- of vrouw is die precies heeft wat je zoekt.

Zelf maken

Wat mij betreft is er niets leuker dan een zelfgemaakt cadeau ontvangen, iets krijgen waarvan ik weet dat de maker z’n hart en ziel er in heeft gestopt. Daarvoor hoef je trouwens helemaal geen knutselkoning(in) te zijn. Ooit kreeg ik van een vriendin een opengemaakt bierblikje – gedronken op een memorabele avond – met daarin een stekje van de pannenkoekenplant die ik bij haar altijd zo bewonderde. Tasjes van oude kussenslopen met jeugdherinneringen, een geurbuideltje met lavendel uit de tuin, een filmpje gemaakt van de leukste foto’s van een avond die je samen beleefde: allemaal cadeaus die ik ontving en die zoveel meer betekenis hebben dan iets dat in een opwelling is gekocht. Ga bij jezelf na wat je kunt (al is het maar het schrijven van een mooie brief) en laat een cadeau meer zijn dan het prijskaartje dat er aanhing. Meer inspiratie nodig voor zelfmaakcadeaus? Pinterest staat er vol mee (zoek op: DIY gifts)!

Foto door Andrea Piacquadio

Over de schrijver

2 gedachten over “‘No-Spend November’: drie manieren om te consuminderen”

  1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

Reacties zijn gesloten.