Nobelprijs-winnaars leven langer

3617385154 198682F764
Bron: Euclid Vanderkreuw (Flickr.com)

Vandaag begint de jaarlijkse kermis van Nobelprijs-uitreikingen. Er wordt bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor de Geneeskunde heeft gewonnen. De prijs bestaat uit onder andere 1,1 miljoen euro aan prijzengeld. Hoewel het geld mooi meegenomen is, gaat de winnaars vooral om prestige en erkenning. Ze worden in één keer bekend, na jarenlang in afzondering aan hun wetenschappelijk onderzoek te hebben gewerkt. Ook blijkt dat winnaars van de Nobelprijs voor Natuur- en scheikunde gemiddeld twee jaar langer leven dan hun leeftijdsgenoten.

Prestige
Een team van onderzoekers aan de Britse Universiteit van Warwick vergeleek de levensduur van de winnaars van de fysica en chemie prijzen tussen 1901 en 1950 met hun collega’s die wel genomineerd werden, maar nooit een Nobelprijs wonnen. Volgens één van de onderzoekers, Andrew Oswald, heeft het niets te maken met de hoogte van het prijzengeld: “We denken dat de waarde van het prestige deze mensen van gedachten laat veranderen.”

Goed voor het hart
Over hoe het komt dat de winnaars langer leven, kunnen de onderzoekers geen definitief uitsluitsel geven. Maar volgens Oswald lijkt status goed te zijn voor het hart. Uit eerder onderzoek, gedaan bij apen, is al gebleken dat wanneer men nooit erkenning krijgt, of daalt in status, er eerder kans is op problemen met hart- en bloedvaten.

Bron: psychorg.com

Lees ook:
Nederlander wint Ig-Nobelprijs
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Walnoten verlagen het risico op borstkanker