Nog veel blokkades voor elektrische auto

Foto: randychui, Flickr

Automobilisten willen wel elektrisch rijden. Maar velen hebben nog koudwatervrees. Om de elektrische auto een succes te laten worden is nog veel goede voorlichting nodig. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieu Centraal uitgevoerd door TNS/NIPO.

Van de ondervraagde automobilisten wil 5% wel een elektrische auto aanschaffen. De hoeveelheid twijfelaars is veel groter: 40%. Vooral onbekendheid weerhoudt mensen om een elektrische auto te overwegen: 2/3 van de ondervraagden zegt de auto  “alleen van naam” te kennen.

Andere redenen om te twijfelen:

  • Het aantal oplaadpunten (zijn er wel genoeg?)
  • De actieradius (kan ‘ie wel ver genoeg?)
  • De aanschafrijs (kan ik ‘m wel betalen?)

Er leven ook nog de nodige vooroordelen. Zo denkt bijvoorbeeld  40% dat de elektrische auto helemaal niet zo milieuvriendelijk is. Dit vooroordeel wordt ontkracht  door milieucentraal: de elektrische auto stoot de helft minder CO2 uit en ook gemeten naar de hele levenscyclus is de elektrische auto een stuk milieuvriendelijker.

Gezien de vooroordelen over en de onbekendheid met de elektrische auto is “onafhankelijke voorlichting  nodig voor een soepele introductie”, aldus Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal.

Bron: Milieu Centraal, Blik op het nieuws

Lees ook

Elektrisch rijden, schoon en goedkoop

Een zonnepaneel op je dak

Bonus voor duurzaamheid bij AH niet nodig

 

Over de schrijver