Van camper tot camping: nomadisch leven (met baby) doe je zo

Vier jaar lang zwerf ik met man Thijs over de wereld in onze omgebouwde camperbus. Van het Verenigd Koninkrijk tot Zuid-Spanje: overal waar het leven leuk lijkt parkeren we ons huis op wielen en maken we van een parkeerplaats ons tijdelijke thuis. Als ik zwanger blijk te zijn van ons eerste kindje worden we gedwongen om ons nomadische leven weer eens flink onder de loep te nemen. We bedenken een vorm die ons de mogelijkheid geeft langere tijd in Nederland door te brengen én waarbij we ons reizende leven niet helemaal op hoeven te geven. Nomadisch leven: dat kan zo!

Wonen in je camper

In Amerika was het al langere tijd populair, maar tijdens de coronacrisis ontdekken steeds meer mensen vanlife: je bakstenen huis inruilen voor een leven in een camperbusje. Veel heb je daar niet voor nodig: een camperbusje waarin je je thuis voelt, een manier om in je levensonderhoud te voorzien en de nodige ballen. Want alles achterlaten om wel even te zien waar het schip strandt: het is best een spannende stap. In 2017 verkopen we huis en haard voor een ongewisse toekomst, maar het blijkt een schot in de roos. We maken ons zelden druk om ‘later’, want we geloven dat deze manier van nomadisch leven veel te bieden heeft.

Bevallen op vier wielen

Je kunt als vanlifer namelijk letterlijk en figuurlijk heel veel kanten op. Je vaste lasten zijn laag, je kunt iedere dag opnieuw je voortuin kiezen en als het ergens slecht weer is dan rij je je huis gewoon naar een plek waar het zonniger is. Bovendien nam het werken op afstand in de afgelopen jaren in populariteit toe, waardoor het vinden van werk, zelfs in loondienst, een stuk makkelijker is geworden. Jarenlang past deze vorm van nomadisch leven heel goed bij ons, maar als ik zwanger blijk te zijn voorzie ik toch wat problemen voor onze toekomst als busbewoners. Al die babyspullen, gaan die wel in een bus passen? En bevallen op vier willen, kan dat wel?

Naar de camping

Inmiddels hoogzwanger nemen we daarom tijdelijk onze intrek in een chalet op de camping van vrienden, die ook prima geschikt blijkt te zijn als bevallocatie. Pas een week oud is baby Doris als ze voor het eerst mee op avontuur genomen wordt. Omdat het chalet slechts tijdelijk beschikbaar is gaan we op zoek naar een eigen vaste stek. Op een camping in de buurt vinden we een oude stacaravan, die we met veel liefde een tweede leven geven. Het is een camping aan zee waar je jaarrond mag recreëren, maar waar je niet permanent kunt wonen. Dat is prima, want in de stacaravan wordt het ’s winters erg koud en bovendien willen we graag blijven reizen en ons nomadisch leven verder voortzetten.

Oppassen op huizen

Wonen op de camping: vroeger vond ik dat iets voor bejaarden, inmiddels weet ik dat het een droom kan zijn. We spenderen een hele zomer in ons kleine caravannetje met ruime tuin, ontmoeten steeds nieuwe buren en hebben altijd een vakantiegevoel. Als de zomer op z’n einde loopt gaan we weer op zoek naar een nieuwe oplossing. Doris blijkt nog nét te klein (en wij te moe) om fulltime in een camper te wonen en daarom zoeken we een huis om op te passen. Via een vriendin vinden we een appartement in Maastricht. Van het wad naar de stad: met een nomadisch leven, kun je overal terecht komen!

Altijd onderweg

Voor wie het niet moeilijk vindt om regelmatig alles weer in te pakken en ergens anders opnieuw te beginnen kan een nomadisch leven, zélfs met baby, een fantastisch alternatief zijn om het leven anders in te richten. Je bent ongebonden, kunt stedelijk met landelijk afwisselen en bovendien het avontuur zo groot maken als je zelf wilt. Er is geen hypotheek die elke maand afbetaald moet worden en je kunt een duurder Nederlands (stads)leven afwisselen met bijvoorbeeld een goedkoper Mediterraan bestaan. Als je in staat bent een beetje wendbaar te zijn is er heel veel mogelijk. Er zijn slechts een paar praktische zaken waar je op moet letten.

Wat moet je regelen

Voor wie wil wonen zonder vast woonadres maar óók graag een Nederlandse zorgverzekering, bankrekening en misschien zelfs een eigen bedrijf aan wilt houden kan een briefadres een uitkomst zijn. Let wel: er wordt dan wel uitgegaan van een situatie waarbij je korter dan 4 maanden in Nederland verblijft. Wil je langere tijd naar het buitenland? Dan is het soms noodzakelijk om je uit te schrijven. Je kunt bij de gemeente waar je ingeschreven staat informeren naar een passende oplossing voor jouw (gewenste) situatie. Ook een goede reisverzekering, werk dat je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren en vooral niet teveel spullen (nee, ook niet met baby) zijn voorwaarden voor een relaxt nomadisch leven. En verder? Veel fantasie en niet overal beren op de weg zien, dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

De hele maand oktober staat bij hetkanWEL weer in het teken van Anders Wonen (check hier de pagina met alle uitleg). Dat betekent dat we extra veel verhalen over andere manieren van wonen schrijven en dat we verschillende online masterclasses én een excursie organiseren. Wil je niks missen van deze maand? Schrijf je dan vooral in voor onze Anders Wonen Nieuwsbrief: deze ontvang je elke donderdag in je mailbox en stopt automatisch aan het einde van de maand. Super fijn dat je er weer bij bent dit jaar! Wij hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in. 

Over de schrijver