Ere wie ere toekomt, want het was Asceline die me de tip gaf om het vaste ritueel van mij bed opmaken in de ochtend te skippen. Niet omdat het een stomvervelende bezigheid is, maar omdat een warm bed vol huidschilfers en lichaamsvocht een broeinest is voor bacteriën en mijten. En vooral die laatste, huisstofmijt, zorgde er regelmatig voor dat ik met een dichte neus in bed lag.
Niet je bed opmaken
In een gemiddeld matras wonen naar schatting zo’n 100.000 tot een miljoen huismijten, las ik deze week in het NRC. En, om het nog even wat ranziger te maken: zo’n tien procent van een twee jaar oud kussen bestaat uit dode huismijten en hun uitwerpselen. Dit blijkt allemaal uit onderzoek van Ohio State University.
Die mijten leven van minuscule dode huidcellen en houden het meest van warme, vochtige plekken. Daar gedijen ze goed en vermenigvuldigen ze zich gretig. Ons bed is bij uitstek zo’n plek, want niet alleen hebben we de boel met ons lichaam lekker de hele nacht opgewarmd, we verliezen ‘s nachts ook huidschilfers (bijna 3 kilo per jaar, waarvan een derde in ons bed belandt), haar, speeksel en zweet. Die hoeveelheid zweet kan oplopen tot drie liter per week. We hebben het hier dus over een waar walhalla voor al die huismijten.
Je matras goed luchten
Als je je bed in de ochtend netjes opmaakt, zorg je ervoor dat dit broeinest nog een tijd warm en vochtig blijft. Sla je de boel open en zet je ook nog eens een raam open, dan zorg je ervoor dat de boel lekker doorlucht en het vocht sneller verdampt. Daarmee creëer je slechtere leefomstandigheden voor die huismijten, al zal je ze nooit helemaal kunnen tegengaan. Want zelfs als je met chemicaliën aan de slag zou gaan (wat wij, om meerdere redenen, zeker niet aanraden) blijven de huismijten terugkeren.
Naast het dagelijks luchten en het achterwege laten van je bed opmaken, is het slim om je beddengoed regelmatig te wassen (hoe vaak dat moet, lees je hier). Ook je kussens kan je over het algemeen in de wasmachine gooien (mits ze niet van traagschuim gemaakt zijn). Dat scheelt in ieder geval een hoop dode mijten en uitwerpselen dicht bij je gezicht. En het schijnen vooral die uitwerpselen te zijn die een allergische reactie veroorzaken.
Matras schoonmaken
Je matras is natuurlijk minder makkelijk te wassen. Toch kan je het redelijk goed schoonhouden door het regelmatig te stofzuigen (elke keer als je het beddengoed afhaalt bijvoorbeeld). Het kan ook helpen om een paar keer per jaar baking soda op je matras te strooien: laat dit vier uur intrekken en pak dan de stofzuiger om het allemaal weg te halen. Baking soda neemt vuil en vieze geurtjes op. Ook het regelmatig keren van je matras kan helpen.
Pas op met het gebruik van (veel) water op je matras. Traagschuim mag niet nat worden en bij andere matrassen duurt het een eeuwigheid voor zo’n natte plek weer droog is (en je wilt geen schimmelvorming in je matras natuurlijk, want dan ben je van de regen in de drup). Is het toch nodig om je matras schoon te maken? Dan kan dat zo:
- Zweetvlekken haal je makkelijk weg door de vlekken even vochtig te maken met een beetje water, hier keukenzout overheen te strooien, dit goed te laten intrekken en dit vervolgens met een stofzuiger of vochtige doek te verwijderen.
- Urinevlekken: dep de vlekken zo droog mogelijk, spray dan een mengsel van water en natuurazijn (50/50) over de vlek. Smeer hierover fijne sodakorrels en laat dit minimaal 4 uur intrekken. Haal de korrels weg met een stofzuiger. Laat nog goed nadrogen voordat je de molton weer over de matras trekt.
- Bloedvlekken kan je het beste zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een mengsel van shampoo en warm water. Boen hier de vlek mee weg. Daarna kan je nog zout of soda op de vlek leggen, zodat het vocht hier kan intrekken.
Samenvattend:
- Nooit meer je bed opmaken ’s ochtends
- De boel regelmatig luchten door het raam open te zetten
- Je matras regelmatig stofzuigen en keren en eens in de zoveel tijd met baking soda behandelen (vlekken meteen verwijderen)
- Je beddengoed regelmatig wassen
- Je kussens eens in de zoveel tijd ook in de wasmachine gooien
Heb jij nog tips voor het tegengaan van allergieën door huisstofmijt in bed? Of het schoonmaken van je matras? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
4 gedachten over “Waarom je ’s ochtends je bed opmaken vanaf nu kan overslaan”
Met een HYLA EST kan je de matras en kussens in de diepte reinigen en allergeen vrij maken.
Met een gewone stofzuiger blaas je gewoon fijnstof in de slaapkamer. Dat maakt het helemaal slecht voor mijn astma en huisstofmijten allergie.
Sinds ik de HYLA gebruik, hoef ik helemaal mijn medicijnen meer.
Echt fantastisch.
Ik maak regelmatig mijn matras en kussens en dekbed met de stoomreiniger schoon
je kunt natuurlijk je bed op verschillende manieren open laten liggen. maak er geen boeltje van …ik plooi het mooi open en zet mijn raam zeker een uur wijd open .dan ruikt het lekker fris tegen de avond maak ik dan mijn bed op
je bed niet opmaken wat heb je dan een lelijke slaapkamer en wie ververst zijn lakens nu niet op tijd in de zomer 2 keer per week en in de winter wekelijks maar vertrekken naar mijn werk dat het bed niet is opgemaakt wordt ik zot van het idee alleen al
Reacties zijn gesloten.