Noord-Holland start Solaroad: eerste weg die zonne-energie opwekt

Solaroad. Foto: Still Uit Youtube Video
Solaroad. Foto: Still Uit Youtube Video
In Zaanstad werd afgelopen vrijdag het startschot gegeven voor Solaroad. Deze weg gaat met zonlicht elektriciteit opwekken. Het gaat om een stuk fietspad dat vol wordt gelegd met moderne elektronica en zonnecellen.
Het fietspad wordt ontwikkeld door TNO, provincie Noord Holland, Ooms Civiel en Imtech. Volgens deze initiatiefnemers wordt dit het eerste wegdek ter wereld dat zonne-energie gaat opwekken. De elektriciteit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld verkeerslichten, huishoudens en in de toekomst voor oplaadpunten van elektrische auto’s.
De potentie van SolaRoad is groot, want alleen al in Nederland ligt maar liefst 137.000 kilometer asfalt. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowatt uur aan elektriciteit en heeft dus slechts 70 vierkante meter nodig.

Lees ook
Zelf zonnepanelen aanschaffen? Op deze dingen moet je letten
Plannen voor grootste zonnepark van Nederland bij Purmerend, met steun van burgers
Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Over de schrijver

4 reacties op “Noord-Holland start Solaroad: eerste weg die zonne-energie opwekt”

 1. Pingback: Eerste SolaRoad panelen voor energie opwekkend wegdek zijn klaar » hetkanWel.nl

 2. De vragen met zulk soort projecten is altijd: waarom zou je het willen en wat is dan eigenlijk het nut?
  In de SolaRoad persberichten ben ik het antwoord nog niet tegengekomen.
  Hoe men relatief goedkoop en efficient wegen bouwt is bekend.
  Hoe men efficient zonnepanelen installeerd is ook bekend.
  Dus waarom combineren als het op een andere manier veel makkelijker kan. Zelfs een overkapt fietspad met daarop zonnepanelen is goedkoper en levert meer electriciteit op (en fietsers blijven droog tijdens regen).

 3. Als je uitrekend hoeveel het aan electriciteit oplevert (50 kwh/m2) versus kosten, dan blijkt er wel heel creatief geboekhoud te zijn. 1 kwh is bij teruglevering maar €0,09 (zonder eco tax) terwijl de te gebruiken zonnepanelen vele malen duurder zijn dan normale zonnepanelen (vanwege de mechanische belastingen van het wegverkeer).
  Zolang nog niet op elk dak zonnepanelen liggen is dit project dus alleen maar het opslurpen van subsidiegeld (door TNO) ten kosten van de overige partijen.

 4. Zo nieuw is dit niet, kijk naar dit filmpje uit september 2012 over de N329, de Weg van de Toekomst bij Oss. http://www.n329.nl/actueel/videofragmenten/warmte
  Of je nu warmte opslaat, of dat je het omzet in elektriciteit maakt weinig uit. In beide gevallen benut je de zonne-energie die door het asfalt wordt opgenomen. In het filmpje wordt gezegd dat er al 15 verschillende projecten lopen, inmiddels zullen er dat wel meer zijn. De Solaroad mag in dat lijstje achteraan aansluiten en is is dus zeker niet uniek. (Wat niet wegneemt dat het verder een uitstekend initiatief is, er mogen er ook nog vele volgen!)

Reacties zijn uitgeschakeld.