Noordpoolboringen Shell in gevaar door losgeslagen boorschip

Foto: wikimedia commons

Shell blijft problemen hebben om op de Noordpool olie te winnen. Voor de kust van Alaska is het olieboorschip “Kulluk” losgeslagen. Het schip dreigt op de klippen te lopen. De Kulluk heeft 585.000 liter brandstof bij zich. Als deze gelekt worden, kan Shell zijn boorvergunningen voor het gebied kwijt raken, aldus het dagblad Trouw.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
“Zolang er geen lekkage is lopen de vergunningen van Shell in het Noordpoolgebied geen gevaar,” aldus hoogleraar Partrick Hudson van TU Delft die gespecialiseerd is in veiligheidsrisico’s bij olie- en gaswinning. “Als het boorschip onverhoeds toch lekslaat en er olie vrijkomt dan staan de vergunningen op de tocht.”
Mochten de vergunningen ingetrokken worden, dan is dat voor Shell een fikse schadepost. Het bedrijf heeft al 3,4 miljard euro in Noordpoolboringen geïnvesteerd.
Voor de volksvertegenwoordiger Ed Markey van het Huis van Afgevaardigen kwam de tegenslag van Shell niet onverwacht: “Olieconcerns blijven zeggen dat zij het Arctisch gebied kunnen veroveren, maar de Noordpool toont telkens aan dat zij ongelijk hebben. Olie boren kan verwoestend zijn voor de gevoelige natuur daar.”
Bron: Trouw, Huffingtonpost
Lees ook
Nu zegt oliebedrijf Total het ook: boren in Noordpool wordt een ramp
Shell stopt met boren op Noordpool vanwege… ijs
Shell gebruikt verouderd materiaal voor proefboringen Noordpool

Over de schrijver

1 reactie op “Noordpoolboringen Shell in gevaar door losgeslagen boorschip”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020