November is ideale tijd om levende heg te maken met wilg

Je kunt de meest bijzondere levende dingen maken met wilgen. De planten zijn bij uitstek geschikt om te weven, in verschillende vormen te laten groeien en allerlei dingen te maken, van levende afscheidingen tot kunstprojecten. De beste tijd om wilgen te planten is van november tot maart, dus nu is de tijd om creatief met wilg te worden.
In Nederland bestaat The Greenman Project, een projectbureau dat werkt met de “levend bouwen”-techniek. Van de website van de organisatie: “Door bouwwerken te maken van bomen die we met elkaar laten vergroeien, kunnen we een breed scala aan objecten realiseren, die elk een lust voor het oog zijn. Met de kunst van het Levend Bouwen kunnen bankjes, tafels, carports, podium overkappingen en zelfs hele huizen worden gegroeid.”
Vooral wilgen zijn geschikt voor levend bouwen. De stelen kunnen zonder kluit in de grond gestopt worden. De steel ontwikkelt dan wortels en groeit uit tot een sterke boom. Ook kunnen verschillende bomen aan elkaar gebonden worden. Deze vergroeien dan en worden een geheel. Wilgen zijn bovendien erg flexibel, en kunnen in allerlei vormen groeien.

Levende Heg Van Wilgen. Foto: Greenman Project
Levende Heg Van Wilgen. Foto: Greenman Project

Een mooi project dat je nu zou kunnen beginnen is het maken van een levende heg. Sloop die lelijke gamma schutting, en plaats wilgentenen. Je kunt er allerlei dingen mee doen: ze kruiselings met elkaar verbinden geeft een mooi effect. En wat denk je van een romantische toegangspoort van gevlochten wilgentenen? Dat kan ook. Check voor inspiratie de site van The Greenman Project.
Meer informatie over het poten van wilgen vind je in deze folder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Hoe kom je aan wilgentenen? Loop niet direct naar het tuincentrum, maar informeer eens bij lokale of regionale organisaties die het landschap beheren. De winterperiode is de tijd dat wilgen geknot worden, dus wilgentenen genoeg. Je betaalt dan een redelijke prijs voor de tenen. Met het geld kan het landschap vervolgens onderhouden worden. Je kunt natuurlijk ook vrijwilliger worden en wilgen gaan knotten. Dan is het nog makkelijker om aan wilgetenen te komen.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Self made architecht mag heel dorp met hobbithuizen bouwen op Zweeds eiland
Vlechten van bomen levert prachtige kunst

Over de schrijver