NPO Groen app biedt makkelijke tips maar laat ook kansen liggen

Schermafbeelding Npo Groen
Schermafbeelding Npo Groen
Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Deze hele week is Radio 2 het Groene Station. De NPO wil een voortrekkersrol spelen op het gebied van groener leven. Ze zet al haar mediakanalen in om mensen ervan bewust te maken dat iedereen met een beetje extra besef zelf eenvoudig kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Speciaal voor deze themaweek werd de NPO Groen app ontwikkeld. Een sympathieke bewustmaker die vooral kennis deelt, maar ook veel mobiele kansen laat liggen.

NPO Groen daagt je uit om binnen een week groener te leven, want ‚onze planeet is kwetsbaar’. Je kunt kiezen uit 30 uitdagingen, zoals een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift. Je kunt de uitdagingen op sociale media delen met je vrienden.

NPO Groen is een sympathiek initiatief, maar de tips blijven wel heel erg hangen op een simpel en weinig resultaatgericht niveau. Natuurlijk is het goed als we korter douchen, maar per minuut besparen we daarmee slechts 60 kilo CO2-uitstoot per jaar. En het is een hele opgave voor veel mensen om een heel jaar lang structureel een minuut korter te douchen, laat staan twee, drie of meer.

Volgens Klimaatklappers van MilieuCentraal bespaar je 400 kilo CO2-uitstoot per jaar als je het energieverbruik in huis terugbrengt met een Energiemanager. Zou het niet een echte uitdaging geweest zijn om met de media power van Radio 2 heel veel mensen een Energiemanager te laten kiezen? Of een gezamenlijke inkoopactie voor energiebesparende apparaten?

De app maakt helaas geen gebruik van GPS. Dat is jammer, want zo hadden fiets- of treinkilometers, en daarmee besparingen van CO2-uitstoot, automatisch kunnen worden bijgehouden. NPO Groen claimt ook bij te houden hoeveel CO2-uitstoot je bespaard hebt, maar die belofte wordt niet echt waargemaakt. Je ziet alleen hoeveel CO2 je met een specifieke uitdaging hebt bespaard. Een totaalscore wordt niet gegeven op je profiel (of die heb ik in elk geval niet kunnen vinden). De app is hierdoor geen slimme meter van de CO2-uitstoot in je echte leven, terwijl smartphones hier wel alle gelegenheid voor bieden.

Kortom, als je wilt zien met welke acties je vandaag direct kunt beginnen om CO2-uitstoot te besparen, dan is NPO Groen een handige tool. Als je structureel je leven wilt vergroenen, door anders te eten, te reizen en te wonen, check dan vooral ook de Klimaatklappers bij Milieu Centraal.

Enkele Klimaatklappers ter afsluiting:

Eten
Halveer voedselverspilling. 350 kg per jaar.
Eet twee dagen in de week geen vlees. 320 kg per jaar.
Koop geen ingevlogen producten. 200 kg per jaar.

Vervoer
Trein naar je werk ipv met de auto. 7500 kg per jaar (afstand Zwolle – Utrecht)
Geen vliegreis naar Thailand. 5400 kg per jaar (2 personen)
Auto op maat: kleine auto kopen, grote auto huren. 500 kg per jaar.
Fietsen: als het dichtbij is. 310 kg per jaar.

Wonen
Energieverbruik in huis. 400 kg per jaar.
Zuinig stoken. 360 kg per jaar.
Energieslurper het huis uit. 190 kg per jaar.

Installeer NPO Groen.

Over de schrijver

2 gedachten over “NPO Groen app biedt makkelijke tips maar laat ook kansen liggen”

  1. Kunnen we ook niet al die waspoeders en wasverzachters de deur uit doen?? Ik was al jaren met wasnootschillen. 1kg 13€ je doet er ruim anderhalfjaar mme. Doe azijn in t laatste spoelwater is ook nog eens goed voor de leiding (antikalk). De kleuren blijven mooi enje was is zacht. Je zou ipv azijn 10 druppels van je favorite etherische olie kunnen doen.

Reacties zijn gesloten.