Obama gaat nu vol voor homohuwelijk

Amerikaanse activisten strijden voor homorechten. Foto: Edward Kimmel, Flickr

Het was eigenlijk een vergissing dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden zich afgelopen weekeinde voor het homohuwelijk uitsprak. Hierdoor dwong hij Obama om ook publiekelijk een standpunt in te nemen, terwijl de Amerikaanse president hier liever een eigen tijd voor had gekozen. Lees: na de verkiezingen. Nu Obama echter afgelopen woensdag met zijn standpunt uit de kast kwam, hoor je de president niet meer mitsen en maren.Lees ook
Obamameter: wat bereikte Obama in 3 jaar
Peilingen tonen zonnige toekomst voor groene coalitie
Lekkere tussendoortjes voor kinderen, zonder troep
Obama sprak gisteren weer over homohuwelijk tijdens een fondsenwervingavond die werd gehouden in het huis van George Clooney. “Het was een logische uitbreiding van wat Amerika zou moeten zijn,” zei hij. “Zijn wij een land dat iedereen erbij betrekt en iedereen een kans geeft en iedereen eerlijk behandeld?”
In een campagnevideo van het Obama kamp wordt Romney verweten “achterlijk op het gebied van gelijke rechten” te zijn. Blijkbaar wil Obama het homohuwelijk tot een campagnethema maken.
Volgens Associated Press, een internationaal nieuwsagentschap, “schrikt de campagne [van Obama] niet weg van het onderwerp”, ook al is dat “politiek riskant” voor de president. Het homohuwelijk is in de VS een controversiële zaak, en een duidelijk standpunt van Obama op dit vlak kan potentiële kiezers van hem vervreemden. Ook andere kranten wijzen erop dat Obama met dit thema zijn nek uitsteekt.
Bron: Associated Press, Washington Post, De Morgen

Over de schrijver