Obama lanceert historisch energieplan tegen klimaatverandering

Bron: Jorge Hernandez, Flickr
Bron: Jorge Hernandez, Flickr

De grootste producent van broeikasgassen op aarde gaat (eindelijk) echt iets doen tegen klimaatverandering. De president van de Verenigde Staten, Obama, heeft aangekondigd dat hij vandaag een ambitieus klimaatplan zal lanceren dat de CO2 uitstoot van broeikasgassen in de verenigde staten moet verlagen met 32% ten opzicht van het niveau in 2005. “Dit is de grootste en belangrijkste stap die we ooit hebben genomen in de aanpak van het klimaatprobleem,” zei Obama over het plan.

Binnen 15 jaar moeten broeikasgassen dus teruggebracht worden met bijna één derde. Het plan lijkt dit voornamelijk te willen gaan bereiken met het stimuleren van groene energie zoals wind- en zonne-energie. Dat is een opmerkelijke stap, omdat tot nu toe in de meeste plannen werd voorgesteld om meer aardgas te gebruiken. Aardgas is namelijk een stuk CO2 vriendelijker dan het in de VS veelgebruikte kolen, maar is nog steeds een fossiele brandstof. Obama scherpt dus al bestaande plannen nog verder aan. Iedere staat krijgt een doel, en moet vervolgens zelf met een voorstel komen om de uitstoot terug te brengen.

[adrotate group=”2″]

Energieplan Obama wekt veel weerstand op

Het plan zal veel tegenstand krijgen. Er wordt al beweerd dat Obama de “War on coal” heeft verklaard. Verschillende gouverneurs hebben al aangegeven het plan niet te zullen accepteren. Hillary Clinton heeft al wel aangekondigd het plan vol te blijven steun mocht zij in 2016 gekozen worden tot president. Alle Republikeinse kandidaten hebben direct afstand gedaan van het plan.

De timing van dit plan is niet volledig willekeurig, het geeft Obama namelijk morele steun in de onderhandelingen bij de VN klimaattop in Parijs later dit jaar. Voor deze klimaattop zijn de verwachtingen hoog gespannen, en Obama kan hier door successen in eigen land hogere eisen gaan stellen.

Obama heeft zich eigenlijk altijd al sterk gemaakt voor het milieu, maar in zijn laatste termijn lijkt hij echte stappen te durven zetten. Hij blokkeerde eerder dit jaar bijvoorbeeld al oliewinningen in Alaska om een natuurgebied te beschermen. En haalde vorige jaar alle trucs uit de kast om een controversiële milieuwet door te voeren

Hoe de plannen er precies uit zien is dus nog heel even wachten, de president zal deze namelijk later vandaag bekend gaan maken. Maar al met al lijkt het erop dat de Verenigde staten een stap in de goede richting gaan zetten.

Bron: The Daily Star

1 gedachte over “Obama lanceert historisch energieplan tegen klimaatverandering”

Reacties zijn gesloten.