Barack en Michelle Obama starten een hoopvol project

Na de inauguratie van Donald Trump waren er wereldwijd bijna 600 protestmarsen. Van New York tot Parijs en van Sydney tot Amsterdam: overal kwamen mensen de straat op om zich sterk te maken voor gelijkheid. Een volgens ons hoopvol en belangrijk geluid. Een ander prachtinitiatief kwam van niemand minder dan Barack en Michelle Obama. Zij zullen Obama’s presidentiële centrum namelijk gaan gebruiken als basis voor een centrum voor burgerschap. In dit centrum willen zij met enthousiaste mensen gaan samenwerken aan een hoopvolle toekomst. Het project start in Chicago maar zal zich verspreiden door het hele land en over de hele wereld. Yes they can!
Een presidentieel centrum voor iedereen
Volgens de Amerikaanse traditie krijgt iedere ex-president een presidentieel centrum. In dit centrum kan je het verhaal horen en zien van de regering: de prestaties, de uitdagingen en de geleerde lessen. In het centrum van Obama zal er daarnaast ook ruimte zijn voor de miljoenen Amerikanen die hebben geholpen om dit mogelijk te maken: binnen en buiten de regering en in alle lagen van de samenleving.
In dit centrum kan je kijken in allerlei archieven. Het zal een educatieve bron zijn voor historici en wetenschappers maar ook een ervaring zijn voor jongeren, gezinnen, lokale burgers en bezoekers van over de hele wereld. Daarnaast is er plek voor The Obama Foundation. Een stichting die als doel heeft verder te gaan met de thema’s waar Obama aan werkte, zoals bijvoorbeeld gelijkheid en sociale ontwikkelingen.
De Obama’s hopen dat het centrum een plek wordt waar mensen zich welkom voelen. Een plek waar iedereen de kans krijgt om te leren en om betrokken te raken bij het oplossen van problemen die in deze tijd spelen. Ze hopen dat het een plek wordt waar mensen kunnen ervaren hoe fijn het is om deel uit te maken van de gemeenschap en elkaar stimuleren om goede burgers te zijn.

Een startup voor burgerschap
Barack en Michelle Obama kondigden aan dat zij de komende tijd eerst flink gaan uitrusten. Daarna zullen zij hun handen uit de mouwen gaan steken in het presidentiële centrum. In de tussentijd roepen zij iedereen op om alvast ideeën en suggesties naar ze op te sturen. Op de site van het centrum staat dat ze graag met anderen willen samenwerken aan projecten en programma’s die mensen inspireren om betere burgers te zijn. Ze willen jonge leiders helpen om hun ideeën te ontwikkelen. Het eerste jaar zullen ze vooral bezig zijn met het vormgeven van de basis van de stichting. Ze hopen dat iedereen mee wil doen. Op de site van het project staat de volgende tekst:
‘The Obama Foundation is een levende, werkende startup voor burgerschap. Een altijd voortdurend project waarmee we samen willen vormgeven wat het in de 21e eeuw betekent om een goede burger te zijn. Om een goede start te maken verzamelen we graag jouw ideeën, hoop en dromen over wat we samen kunnen bereiken. Vertel ons over de mensen die jou inspireren en over de organisaties die je bewondert. Dit zal net zoveel onze stichting zijn als de jouwe.’
Wij gaan deze president en zijn first lady missen, maar zijn blij met dit hoopvolle bericht en benieuwd naar wat dit project de komende jaren zal gaan bereiken.
“I’m asking you to believe. Not in my ability to create change – but in yours.” – Barack Obama.

Over de schrijver

6 reacties op “Barack en Michelle Obama starten een hoopvol project”

 1. Er zijn nog steeds mensen, die niet doorhebben dat de Republikeinen een blok aan het been waren van Obama en uit opportunisme veel hervormingen hebben tegengehouden( neem het wapenbezit) Amerika is dan ook, net als Nederland, het land van de foute keuzes. De politiek, met aan kop de VVD, is onbetrouwbaar. De afbraak van de verzorgingsstaat is een feit. Egoïstisch gedrag en eigen volk eerst, maken Trump tot een karikatuur. Liegen omdat je dat beter uitkomt, heb ik bij Obama niet meegemaakt. Ondanks de door de Democraten gemaakte fouten, heeft hij daarom mijn sympathie en staat niet in het rijtje demagogen Poetin, Erdogan, Trump en Wilders.

 2. Ik vind ‘t wel wat àl te gemakkelijk om zo ongenuanceerd negatief over Obama’s bewindsperiode te spreken. Dat zou misschien (gedeeltelijk) gerechtvaardigd zijn als Obama in zijn regeringsperiode de vrije hand zou hebben gehad om ‘n aantal zaken ‘recht te breien’. Maar, zoals iedereen weet, heeft met name de republikeinse partij er vrijwel alles aan gedaan om het effectueren van juiste beslissingen onmogelijk te maken. Een van de belangrijkste positieve zaken, de instelling van een soort ‘ziekenfonds’ – hoe basaal ook – is ondanks alle tegenwerking van de machtige conservatieve oppositie tòch van de grond gekomen.
  .
  Trump speelt ‘n populistisch spelletje met de Amerikaanse burgers.
  Zijn levensstijl heeft mij niet het idee gegeven dat hij ook maar énigszins betrouwbaar / integer is.
  Ik wens iedereen veel geluk tijdens zijn regeringsperiode.
  Ons ook.

 3. Waar liggen veel keuzes aan bij Obama en of en hoe hij dingen voor elkaar heeft gekregen? En hoe zal het Trump vergaan? Ik citeer de Volkskrant: ‘Toch is Trumps zwart-wit schema onjuist en verontrustend. Onjuist omdat er weinig klopt van zijn dystopische beeld van een ineenstortend Amerika, uitgebuit door andere landen. Over de politiek vertelt hij een sprookje: de elite die uit slechtigheid besluit het volk te benadelen, de man van het volk die dat stopt. Politiek is in werkelijkheid een taaie belangenstrijd. Trump is er onderdeel van. Wil hij iets gedaan krijgen, dan heeft hij het Congres hard nodig. De teleurstelling van kiezers zal groot zijn, net als bij Obama.’ Obama kan nu veel meer zijn eigen keuzes maken en daarvoor “strijden”. Ik gun het hem van harte!

 4. Ik ben heel blij dat er, tenminste uit de reacties, blijkt dat mensen Obama zien voor wat hij is: a warmongerer. Hij had z’n stoel in Washington nog niet warm toen hij een nobelprijs voor de vrede kreeg uitgereikt!!! En geen president voor hem is zoveel oorlogen gestart!!!
  Net als zijn vele voorgangers liep Obama aan het lijntje van de oorlogsindustrie en George Soros. Net als Brussel overigens.
  Ze brengen al jaren de Kalergi-plannen in praktijk. Wil je weten wat er aan de hand is in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Lees over de Kalergi plannen en dingen vallen als puzzelstukjes in elkaar.
  Als je alleen naar de MSM ahum ‘nieuwsbronnen’ luistert kom je er echter niet achter.
  Wat Trump gaat brengen weet ik niet, maar ik geef hem graag een kans. Vooralsnog lijkt het erop dat hij zich niet laat besturen door de 1%. Hij heeft goede plannen en natuurlijk zijn er ook plannen waar ik me minder in kan vinden, maar until proven guilty….
  We zullen het over 4 jaar weten.

 5. Mensen die nog steeds niet door hebben dat Obama de wolf in schaapskleren is en 8 jaar ons dmv de media ons een schijnwereld heeft voorgehouden om zijn duivelse plannen uit te voeren. Hoe is het mogelijk dat mensen zo blind kunnen zijn. Hij heeft dat natuurlijk niet alleen gedaan, maar hij was wel het gezicht van. Ik hoop dat hij binnenkort word uitgenodigd voor het oorlogstribunaal om zich te verantwoorden en zeker om zijn prijs voor de vrede in te leveren..

 6. geinformeerdenmenswaardig

  Iedere 20 minuten een bom. Gitmo is nog steeds open. 7 oorlogen onder en door hem en nu Trump en Poetin geen oorlog willen wordt dit monster (lees: Obama) opgehemeld? Ja, hoe eerder hoe beter, maar eerst even laten kuren voor jaartje of vier in Gitmo.

Reacties zijn uitgeschakeld.