Obama: toekomst energie is aan alleseters, niet aan olieverslaafden

Foto: Patrick Gage (Flickr.com)

Obama laat zich door zijn politieke tegenstanders niet langer om de oren slaan met de hoge olieprijzen. Hij kiest nu voor de aanval. In een serie speeches en interviews claimt hij de energiepolitiek van de toekomst te voeren, terwijl zijn opponenten zich vastklampen aan het verleden, door zich alleen op olie als energiebron te concentreren.
Hierbij neemt Obama overigens een enigszins tweeslachtig standpunt in. Aan de ene kant wijst hij op de grote bijdrage die zijn regering heeft geleverd aan de toename van olieboringen, maar tegelijkertijd is hij er van overtuigd dat olieboringen alleen nooit voldoende zijn om de benzineprijzen laag te houden of Amerika energie-onafhankelijk te maken. Daarom moet Amerika fors investeren in technologieën voor schone energie, want daar ligt de toekomst.
In de visie van Obama moet Amerika een alleseter worden op het gebied van energie. Wat het land volgens hem nodig heeft, is een ‘all-of-the-above strategy’ waarbij iedere lokale bron van energie telt, niet alleen gas en olie, maar ook wind en zon, biobrandstof en energiezuinige auto’s en vrachtwagens.
Voor regelmatige bezoekers van hetkanWel is dit een vanzelfsprekend standpunt, al zullen de investeringen in olie wellicht tot opgetrokken wenkbrauwen leiden.
Maar voor de president van Amerika, het land dat groot geworden is dankzij olie, vergt het politieke moed om zijn kiezers voor zo’n duidelijke keuze te stellen: willen jullie een president die jullie terugbrengt naar de vorige eeuw en verslaafd aan olie houdt, of willen jullie een president die serieus kiest voor een duurzame energiehuishouding waarbij we elke beschikbare energiebron volledig benutten?
Als zelfs de president van het olieverslaafde Amerika zulke taal uitslaat, wanneer maakt Nederland dan eindelijk serieus werk van een duurzame energiehuishouding gebaseerd op lokale bronnen? Volgens Liander wordt ons land in elk geval steeds duurzamer met het nieuwe platform Mijn Huis Mijn Energie. Hier kan iedereen zelf zien hoe leuk en eenvoudig het is om zelf energie op te wekken.
Bron: Grist.org
Lees ook:
Stap virtueel in duurzaam Nederland
De bizarre milieu-ideeën van Amerikaanse presidentskandidaten
Campagnemachine van Obama moet weer geschiedenis gaan schrijven

Over de schrijver