Obama voert verreikende milieuwetgeving door met een omweg

Obama Ondertekent Een Wet. Foto: White House, Flickr
Obama Ondertekent Een Wet. Foto: White House, Flickr
President Obama van de VS schrijft mogelijk geschiedenis op het gebied van milieuwetgeving zonder één wet aan te nemen.

Na de recente verkiezingsuitslagen voor het Congres, heeft Obama te maken met een Republikeinse meerderheid. Dat maakt het voor de president een stuk moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk) om nieuwe wetgeving door het Congres te krijgen. Maar Obama blijkt niet voor één gat te vangen. Hij gaf al eerder aan dat hij alles op alles zal zetten om betere milieuwetgeving er door te krijgen. En hij haalt alle trucs uit de doos.

Obama herinterpreteert een oude wet uit 1970, die nog door de (Republikeinse) president Nixon is ingesteld, en unaniem door Republikeinen en Democraten werd aangenomen: de Clean Air Act. De wet gaf grote bevoegdheden aan de Amerikaanse milieu-autoriteit, de EPA, om regels op te stellen voor schone lucht en deze af te dwingen.

Obama rekt nu de wet zodanig op dat het ook betrekking gaat hebben op CO2 uitstoot. Op die manier wil hij ondermeer het aantal kolencentrales verminderen, en strengere regels doorvoeren voor uitstoot van auto’s .

Volgens de New York Times kan Obama met zijn aanpak de president worden die de meest verstrekkende milieu-regels heeft doorgevoerd, en dit zonder dat hij een nieuwe wet aanneemt.

Republikeinen staan natuurlijk op hun achterste benen en noemen Obama’s politiek een “oorlog tegen kolen” en waarschuwen dat er Amerikaanse banen zullen verdwijnen. Tot nu toe heeft het Hooggerechtshof Obama in andere, eerdere herinterpretaties van wetgeving gelijk gegeven. Dus de kans is aanwezig dat Obama ondanks het tegenwerkende Congres toch echt iets kan veranderen in het land met de een-na-hoogste CO2 uitstoot ter wereld.

Niets voor niets noemt Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman dat Obama een van de meest succesvolle Amerikaanse presidenten ooit is.

Bron: New York Times

Over de schrijver